«Βάλε την ρουτίνα στην ζωή σου»

2022-01-04

Οι πιο πολλοί από εμάς προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Έχουμε εφεύρει απίστευτους τρόπους για να ξερουτινιάσουμε και σπαταλήσει χρόνο και χρήμα σε ειδικούς για να μας προτείνουν νέους τρόπους ζωής. Όμως παρολαυτα πολλοί από εμάς το μόνο που χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα είναι να μπούμε σε μια ρουτίνα, την οποία που και που θα την σπάμε...

Δεν αποτελεί πια μυστικό ότι μπορείς να αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ζωή σου, αν έχεις ένα σύνολο σταθερών ρουτινών σε σχεδόν καθημερινή βάση. Πολλοί από τους πιο πετυχημένους ανθρώπους στην ιστορία, είχαν ένα αυστηρό καθημερινό προγραμμα. Διατηρώντας μια τέτοια καθημερινότητα όχι μόνο θα παραμείνεις δημιουργικός και παραγωγικός, αλλά θα αξιοποιείς με τέτοιον τρόπο την ημέρα σου ώστε όλα να έχουν επιτευχθεί στην εντέλεια. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βγάλουμε από το μυαλό μας την αρνητική έννοια  της λέξης Ρουτίνας, και να της δώσουμε ένα θετικό νόημα.

Σε ένα λεξικό θα βρίσκαμε  την ετυμολογία της λέξης ως εξής : συνήθεια της καθημερινής, μηχανικής και τυποποιημένης επανάληψης των ίδιων δραστηριοτήτων και η δυσάρεστη έλλειψη εναλλαγής, πρωτοτυπίας, δημιουργικότητας κτλ... Εμείς εδώ όμως μιλάμε για μικρές δημιουργικές ιεροτελεστίες που θα μας κάνουν πιο χαρούμενους, συγκεντρωμένους και παραγωγικούς μέσα στην ημέρα μας.

Ας αρχίσουμε πρώτα «σπάζοντας» την ημέρα μας, σε τρία διαφορετικά κομμάτια:

  • Πρωινή Ρουτίνα.
  • Απογευματινή Ρουτίνα.
  • Βράδυνη Ρουτίνα .

Ο πρωινός προγραμματισμός είναι αυτός που θα σε καθοδηγήσει δυναμικά μέσα στην ημέρα, ο απογευματινός είναι αυτός που θα σε καταστήσει παραγωγικό και ο βράδυνος θα σε βοηθήσει να καταλαγιάσει η ενέργεια και να ξεκουραστείς σωματικά και πνευματικά. Μην ξεχνάς όμως, ότι είσαι άνθρωπος και κάποιες φορές δεν θα μπορείς να μείνεις πιστός σε αυτό το σχέδιο. Για τον λόγο αυτό, δημιούργησε ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνεις την πρόοδο σου.

Πρωινός Σχεδιασμός:

1. Ξυπνά νωρίς! Κάνε προγραμματισμό της ημέρας σου από την αρχή.


2. Κατηγοριοποιήσε τις δουλειές σου, αρχίζοντας με την πιο σημαντική σαν προτεραιότητα.


3.Γυμνάσου. Είναι ο τέλειος τρόπος για να ξεκινήσεις σωματικά και πνευματικά την ημέρα σου.


4.Μην ξεχνάς το πρωινό σου και την επικοινωνία είτε με την οικογένεια ή τους φίλους σου.


5.Διαλογίσου, έστω και για 5 λεπτά, για να μείνεις ήρεμος και γαλήνιος.

Απογευματινός Σχεδιασμός:

  1. Κάνε ένα διάλλειμα. Τεντώσου. Περπάτα.
  2. Εστίασε ξανα. Τσέκαρε την πρωινή σου λίστα και σημείωσε την πρόοδο σου, χωρίς άγχος.
  3. Μείνε ακίνητος. Χάρισε 5 λεπτά ηρεμίας στον εαυτό σου και συνέχισε το μεσημεριανό σου γεύμα.

Βραδυνός Σχεδιασμός:

  1. Να είσαι ευγνώμων για την ημέρα που μόλις πέρασε.
  2. Αναλογίσου πως πήγε η μέρα. Σκέψου τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα της.
  3. Επιβραβεύσαι τον εαυτό σου για τις μικρές ή μεγάλες επιτυχίες σου.
  4. Άρχισε μια μικρή προετοιμασία για την επόμενη ημέρα.

 Το μυστικό για μια πετυχημένη ημέρα είναι απλά πως την αρχίζεις!!! Για να είμαι ειλικρινείς, ίσως να είναι και η μόνη στάνταρ ρουτίνα που μπορείς να διατηρήσεις, αφού όλες οι άλλες είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν από αστάθμητους παράγοντες. Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι αντιδράμε εντελώς διαφορετικά σε διαφορετικές στιγμές μέσα στην ημέρα, εξαιτίας του κιρκάδιου ρυθμού (Ο κιρκάδιος ρυθμός (Αγγλικά: circadian rhythm) είναι μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου.). Όμως υπάρχουν αρκετά και εύκολα κόλπα που μπορούν να σε βάλουν σε μια διαδικασία για μια τέλεια και γεμάτη ενέργεια ημέρα.


 Φαντάσου ένα κορδόνι όπου έχουν περαστεί χάντρες. Αυτές αντιπροσωπεύουν τους στόχους, τις σχέσεις και τις προτεραιότητες σου. Αν το κουνήσεις χωρίς να είναι δεμένες μεταξύ τους θα πέσουν στο πάτωμα, αν όμως τις έχεις δέσει τότε θα παραμείνουν ενωμένες. Μεταφορικά μιλώντας κρατούν στο προσκήνιο τις προτεραιότητες που έχεις θέσει και σε βοηθούν να γίνεις καλύτερος, χωρίς να παρεκκλίνεις απ' τους στόχους σου.

Μην ξεχνάμε πως η ρουτίνα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για το μεγάλωμα ενός παιδιού, το ίδιο ισχύει και σε κάποιον βαθμό και για τους ενήλικες. Ο κόσμος φαντάζει χαοτικός για τα παιδιά, γεμάτος με εικόνες, ήχους και πληροφορίες που λαμβάνουν συνεχώς μέσα στη μέρα τους. Η ασφάλεια αυτή εγκαθιδρύεται μέσω των κανόνων και της ρουτίνας.

Παναγιώτης Κοντογιώργος.