«Τα τραγούδια των ανθρώπων» Ναζίμ Χικμέτ

2022-09-28

Τα τραγούδια των ανθρώπων είναι πιο όμορφα από τους ίδιους πιο βαριά από ελπίδα πιο λυπημένα πιο διαρκή.

Πιότερο απ' τους ανθρώπους τα τραγούδια τους αγάπησα. Χωρίς ανθρώπους μπόρεσα να ζήσω, όμως ποτέ χωρίς τραγούδια μου 'τυχε ν' απιστήσω κάποτε στην πολυαγαπημένη μου, όμως ποτέ μου στο τραγούδι που τραγούδησα για αυτήν ούτε ποτέ και τα τραγούδια μ' απατήσανε.

Όποια κι αν είναι η γλώσσα τους πάντοτε τα τραγούδια τα κατάλαβα.

Σ'αυτόν τον κόσμο τίποτα απ' όσα μπόρεσα να πιω και να γευτώ απ' όσες χώρες γνώρισα απ' όσα μπόρεσα να αγγίξω και να νιώσω τίποτα, τίποτα δε μ' έκανε έτσι ευτυχισμένον όσο τα τραγούδια...

Απόδοση στα ελληνικά: Γιάννης Ρίτσος. Ναζίμ Χικμέτ.Ο Ναζίμ Χικμέτ (15 Ιανουαρίου 1902 - 3 Ιουνίου 1963) ήταν Τούρκος ποιητής και δραματουργός, κι από τις σημαντικότερες φωνές της τουρκικής λογοτεχνίας τον 20ο αιώνα. Εισήγαγε τον ελεύθερο στίχο κι ένα ευρύ φάσμα νέων θεμάτων στην ποίηση, επηρεάζοντας σημαντικά την τουρκική λογοτεχνία της δεκαετίας του '30. Πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή για τις κομμουνιστικές του ιδέες και πέθανε εξόριστος στη Μόσχα. Θεωρείται ένα από τα ινδάλματα της τουρκικής Αριστεράς. Στα ελληνικά, ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ μετέφρασε ο Γιάννης Ρίτσος και ορισμένα από αυτά μελοποίησαν ο Μάνος Λοίζος και ο Θάνος Μικρούτσικος.