Συζητώντας με την Μπέτυ Παπαδοπούλου.

2019-11-08
Λίγες μέρες πριν το event που θα πραγματοποιήσει η Μπέτυ στην Shala του Soul House, είχα την ανάγκη να βρω έναν τρόπο να σας την συστήσω, ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις ποια πραγματικά είναι στα αλήθεια, είναι να πέρασεις μια ολόκληρη βδομάδα μαζί της σε κάποιο απο τα trainings που διδάσκει. Έτσι λοιπόν "γεννήθηκε" η μικρή αυτή συζήτηση ανάμεσα μας...


Πως θα περιέγραφες τι είναι ακριβώς η γιν γιόγκα;

H Γιν είναι μια διαλογιστική πρακτική. Κρατάμε τις πόζες με ευγένεια για περίπου 5 λεπτά. Έχουμε το χώρο και το χρόνο να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας στην ιστορία που "διηγείται" η κάθε πόζα. Τις σκέψεις, τα συναισθήματά μας, τις αισθήσεις του φυσικού και ενεργειακού σώματός μας.

Από που ξεκίνησε σαν σύστημα και ποια είναι η προσφορά της στον κόσμο που ζούμε ;

Νομίζω ότι οι γιόγκις και οι εσωτερικοί αναζητητές χιλιάδες χρόνια έκαναν Γιν Γιόγκα γιατί οι άσανες είναι μια ζωντανή εξελικτική διαδικασία στην οποία εξελίσσεσαι καθώς σταδιακά γίνεσαι ο "αφέντης της θέσης - πόζας". Δηλαδή καθώς αποκτάς συνειδητότητα του φυσικού, συναισθηματικού και ενεργειακού σου σώματος και όλου του πλούτου που βρίσκεται κρυμμένος εκεί, όσο βρίσκεσαι στη θέση - πόζα. Στη σύγχρονη εποχή όπου όλα κινούνται τόσο γρήγορα οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να "κάτσουν" για λίγο, να ξαποστάσουν, να αφουγκραστούν, να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους. Η Γιν έγινε γνωστή στην Αμερική περιπού 30 χρόνια πριν.

Είναι μια πρακτική για όλους;

Σωματικά και ηλικιακά είναι μια πρακτική που αφορά και απευθύνεται σε όλο το κόσμο.

Πολλοί περιγράφουν την εμπειρία τους με την γιν γιόγκα σαν μια μεγάλη αποκάλυψη, ειδικά την πρώτη φορά; Τι συμβαίνει δηλαδή και είναι όλοι έτοιμοι να έχουν μια τέτοια εμπειρία;

Η Γιν είναι μια πρακτική για όλους όσους χρειάζονται να ισσοροπήσουν τον γιανκ τρόπο της σύγχρονης ζωής με μια πιο γιν προσέγγιση. Όλα γύρω μας παροτρύνουν σε μια ατέρμονη προσπάθεια και συχνά αγωνιούμε να επιτύχουμε τον έναν στόχο μετά τον άλλο. Με τη βοήθεια της γιν μαθαίνουμε τη τέχνη της αποδοχής και της παρατήρησης. Μαθαίνουμε να αγκαλιάζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι. Εκπαιδευόμαστε να βρίσκουμε χώρο και "ησυχία" ακόμα και όταν τα πράγματα γύρω μας είναι δύσκολα. Βιώνουμε πως είτε προσπαθήσουμε είτε όχι, όλα γύρω μας αλλάζουν και αυτό δεν είναι καλό ή κακό, απλά αυτή είναι η φύση της ζωής και τον πραγμάτων. Αποκτούμε την εμπειρία του πιο "άυλου" μέσα μας.

Τη πρώτη φορά κάποιος δεν έχει ιδέα για όλα αυτά. 'Αρα το μυαλό του δεν έχει προσδοκίες. Άρα είναι ελεύθερος. Το "βίωμα" συχνά χρειάζεται αυτό το χώρο για να έρθει στην επιφάνεια!

Πως μια τέτοια πρακτική εξάσκηση μπορεί να εισχωρήσει στον συναισθηματικό και πνευματικό σου κόσμο ;

Χρειάζεται να βγάλεις τον εαυτό σου απο τη μέση και να της το επιτρέψεις. Δεν είμαστε εμείς που κάνουμε γιόγκα. Η γιόγκα "συμβαίνει" μέσα απο τον κάθε ασκούμενο. Έχει τη δύναμη να μας επιτρέψει να έρθουμε σε επαφή με ένα άλλο κομμάτι της ύπαρξής μας, πιο άυλο και απαλό αλλά εξίσου πραγματικό με το υλικό μας κομμάτι.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την τέχνη της γιόγκα αφού πριν ήσουν εκπαιδευτικός ;

Η διδασκαλία είναι το μονοπάτι της ζωής μου. Αποφάσισα να διδάξω γιόγκα όταν ένοιωσα ότι είχα αποκτήσει την προσωπική και πνευματική εμπειρία όλων όσων θα δίδασκα. Επίσης ήθελα να έχω μαθητές που να έρχονται στη τάξη γιατί το επιθυμούν όχι γιατί είναι υποχρεωτικό. Αν η εκπαίδευση ευνοούσε τη δημιουργικότητα και την εκπαίδευση του πνεύματος των ανθρώπων πιθανόν να δίδασκα ακόμα σε κάποιο Λύκειο.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεσαι  στον χώρο της εκπαίδευσης δασκάλων γιν γιόγκα και Thai μασάζ. Πως είναι αυτή η ξεχωριστή εμπειρία ;

Γεμάτη προκλήσεις. Πίστευα πως όσοι έρχονται να μάθουν μια πνευματική πρακτική είναι ανοιχτοί στη πνευματική εμπειρία που η πρακτική εμπεριέχει. Συνειδητοποίω πως σήμερα πολλοί άνθρωποι θέλουν απλά να βγάλουν λέφτά, να βρουν μια δουλειά που τους δίνει image και status και το πνευματικό κομμάτι δεν τους αφορά. Οι πρακτικές αυτές όμως δεν είναι business, είναι Aγάπη. Η Γιν Γιόγκα διδάσκει τη "μη φόρμα", διδάσκει ότι ο δάσκαλος είσαι Εσύ, δίνει τη δύναμη πίσω στους ανθρώπους και την παίρνει απο τις αυθεντίες. Το Τhai μασάζ σε βοηθά να δεις τον εαυτό σου και το πως σχετίζεσαι με τους άλλους, πως "αγγίζεις" το σώμα και τη καρδιά τους. Δεν είναι εύκολη τροφή όλα αυτά. Από την άλλη, όλοι οι άνθρωποι είναι και δικοί μου δάσκαλοι και καθρέφτες. Είτε έρχονται με αντιστάσεις και κλειστή καρδιά είτε με μια ανοιχτή και πληγωμένη καρδιά, με βοηθούν να δω τον εαυτό μου, να τον αγαπήσω έτσι όπως είναι. Με βοηθούν να δω τη δική μου αντίσταση στην αντίσταση, τις δικές μου σκιές. Είναι μια πολύ όμορφη πρόκληση λοιπόν η διδασκαλία της Γιν και του Thai. Όταν διδάσκω έχω απόλυτη εμπιστοσύνη όχι στον εαυτό μου αλλά στις πρακτικές και τη απίστευτη δύναμη τους. Τη δύναμη της Αγάπης και της Μεταμόρφωσης.

Πολλές φορές προσφέρεις την τέχνη σου για καλό σκοπό ; Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα σου και της Yoga?

Νομίζω ότι η Γιόγκα είναι μια ζωντανή τέχνη με μοναδικό σκοπό ύπαρξης την ανιδειοτελή προσφορά σε κάθε Ον. Εγώ απλά μαθαίνω να υπάρχω μέσα από αυτή.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα workshop της Μπέτυ απο την ιστοδελίδα : https://www.yogathaisoul.gr/en/

Το Soul House σας συστήνει την Yin Yoga με καθοδηγήτρια την Μπέτυ Παπαδοπούλου.

Στην Yin Yoga κρατάμε με ευγένεια τις πόζες για χρόνο μεγαλύτερο απο το συνηθισμένο, θέλοντας να αφυπνίσουμε τις γιν ποιότητες του εαυτού μας.Η Yin Yoga είναι μια όμορφη τελετή. Στολίζεται με ρυθμούς απο διαφορετικές παραδόσεις, απαγγέλει ποίηση, ακούει και ακολουθεί τον ρυθμό της καρδιάς και είναι αφιερωμένη στην αγάπη.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου.

18:00-20:00

Κόστος 15€

Soul House- A Body & Mind Shala

Ηλεκτρουπολεως 11 Αργυρούπολη 16451

210. 9966479

www.soulhouse.gr