«Om Shanti x3»

2022-02-27

Και ποιός θα το πίστευε πως το 2022 ενας νέος πόλεμος θα άρχιζε, και μάλιστα ανάμεσα σε δυο Ευρωπαϊκές χώρες, αν και δεν είναι και η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη.

Τον έζησε και στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Τον ξανάζησε ελαφρά την καρδία με την κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους. Τον ξαναζεί τώρα με την κατάληψη της Ουκρανίας, ενός μεγάλου Ευρωπαίου κράτους.

Η έννοια της ειρήνης, πιο επίκαιρη από ποτέ μιας και το αντίκτυπο αυτού του πολέμου, οποίος και αν έχει δίκιο ή άδικο, όσο καιρό και αν διαρκέσει, θα είναι τεράστιο και καταστροφικό για όλους μας. Όχι μόνο η μελλοντική οικονομική και ανθρωπιστική κριση θα είναι μεγάλη, μα και η μελλοντική εσωστρέφεια της Ευρώπης θα σηματοδοτήσει ένα νέο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Θα το πίστευε άραγε η Γουόρις Ντίρι - συγγραφέας του βιβλίου Λουλούδι της ερήμου-οταν έλεγε πως ενα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ζωής στη Δύση είναι η ειρήνη και δεν είμαι βέβαιη ότι αντιλαμβάνονται πολλοί πόσο μεγάλη ευλογία είναι αυτό. Ναι, υπάρχει εγκληματικότητα, δεν είναι όμως το ίδιο όπως όταν λυσσομανάει γύρω σου ο πόλεμος. 

 Αυτό όμως που πρέπει να συλλογιστούμε όλοι εμείς που δεν έχουμε βιώσει την φρίκη του πολέμου, είναι απλά και ωμά πως ο άνθρωπος είναι ένα αχάριστο ον. Τα αγαθά της ειρήνης τα καταλαβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το λεξικό το λέει οσο πιο ξεκάθαρα μπορεί :Η ειρήνη αποτελεί φυσική κατάσταση στην κοινωνική ζωή του ανθρώπου κατά την οποία οι σχέσεις λειτουργούν αρμονικά και χωρίς βίαιες αντιπαραθέσεις. Επιδιώκεται η διατήρησή της με τη δημιουργία εθίμων που ρυθμίζουν τις αναδυόμενες διαφορές και μέσω της σύναψης συμφωνιών μεταξύ δυο γειτνιαζόντων φυλών.

Στα σανσκριτικά υπάρχει μια υπέροχα μελωδική λέξη για την Ειρήνη και αυτή είναι η Shanti . Τόσο στις Ινδουιστικές όσο και στις Βουδιστικές τελετές ή πρακτικές, ψέλνετε πάντα 3 φορές, για να δείξει πως Ειρήνη πρέπει να υπάρχει τόσο στο σωμα, οσο στο μυαλό και την ψυχή.

Κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη πρακτική στην γιόγκα αν δεν τελειώσει με το μάντρα Om Shanti Shanti Shanti, για να υποδηλώσει πρώτα την εσωτερική Ειρήνη και γαλήνη και μετά να φανερωθεί η εξωτερική. Αρκετά συχνά στην Ινδία, συναντάμε το Om Shanti, σαν έναν απλό ευγενικό και καθημερινό χαιρετισμό που θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως «Η Ειρήνη μαζί σου». Πως μπορούμε να προσευχηθούμε για παγκόσμια Ειρήνη αν δεν υπάρχει πρώτα μέσα μας; Ώστε να έχουμε έναν γαλήνιο και ειρηνικό νου;

3 φορές τραγουδιέται η είρηνη. Την πρώτη φορά για να εξαγνιστεί και να καθαριστεί το σώμα από τις κακουχίες, την δεύτερη για να λησμονήσει το μυαλό τα αρνητικά συναισθήματα και τις ανυσηχίες και την τριτή για να ενωθεί η ψυχή μας με τον ανώτερο μας εαυτό. Σκοπός ουσιαστικά είναι ο καθένας από εμάς να ακολουθήσει το Santimarga, δηλαδή το εσωτερικό μονοπάτι της ειρήνης.

Φυσικά μέχρι τώρα μιλάμε για ένα διαλογιστικο είδος ειρήνης και όχι για την παγκόσμια Ειρήνη, παρολαυτά όπως ήδη αναφέραμε δεν γίνεται να κυριαρχήσει Ειρήνη στον κόσμο αν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε Ειρήνη μέσα μας και δεν κάνουμε πρακτική την Ahimsa (μη-βία) και στην Santosha (αυτάρκεια).

3 φορές τραγουδιέται η Ειρήνη και για άλλους λόγους, αφού πιστεύεται πως 3 είναι τα διαφορετικά εμπόδια που υπάρχουν για την επίτευξη της. Το πρώτο είναι ο ίδιος ο θεός ή το πεπρωμένο, και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Το δεύτερο εμπόδιο το βάζει η φύση, και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Το τρίτο όμως εμπόδιο το βάζει ο ίδιος ο άνθρωπος, και είναι το μόνο εμπόδιο που μπορεί εύκολα να γκρεμιστεί αρκεί να υπάρχει Ειρήνη μέσα μας.

Στις μέρες όμως οι 3 φορές δεν φτάνουν, η Ειρήνη επιβάλλεται να τραγουδιέται πάντα και παντού γιατι μόνο με την εδραίωση της ειρήνης του κόσμου συμπίπτει η ευτυχία της ανθρωπότητας.

Ας τραγουδήσουμε λοιπόν την Ειρήνη ώστε όλα τα πλάσματα του κόσμου, όπου και αν βρίσκονται, ότι χρωμα και αν έχουν, σε όποιον θεό και αν πιστεύουν, όποιον και να αγαπάνε, να ζουν ελεύθερα και ευτιχισμένα.... Om Shanti Shanti Shanti.

Namaste

Παναγιώτης Κοντογιωργος