«Οι Ταλιμπάν φοβούνται μέχρι θανάτου τις γυναίκες»

2021-08-18

Το ξέρω πολύ πιασάρικος τίτλος μα ταυτόχρονα και τόσο αληθινός, γιατί όλο αυτό το μίσος μόνο από φόβο μπορεί να πηγάζει. Δυστυχώς δεν γνώριζα πολλά για την κατάσταση, η περιέργεια μου είχε φτάσει μέχρι και την δολοφονία του Μπιλ Λάντεν, όπου η εξτρεμιστική οργάνωση των Ταλιμπάν τον έκρυβε από τις Αμερικανικές Δυνάμεις. Και όπως στις ταινίες οι Αμερικανοί σκοτώνουν τον Κακό, και όλοι συνεχίζουν την ειρηνική τους ζωή, μέχρι να έρθει ο επόμενος...

Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση οι Καλοί Καουμπόηδες την έκαναν με ελαφρά (μάλλον ήταν υπερβολικά ακριβή η παραγωγή της ταινίας σε αυτά τα μέρη) και άφησαν όλους τους κομπάρσους στα κρύα του λουτρού... Ναι οι Ταλιμπάν είναι καταστροφικοί όχι μόνο για τις γυναίκες της περιοχής, μα για ότι σημαίνει Ελευθερία, Δημοκρατία και Πολιτισμός για τον δυτικό κόσμο. Μην ξεχνάτε - εκτός από τα βασανιστήρια και τις δημόσιες εκτελέσεις γυναικών και αντρών- την καταστροφή εκατοντάδων αρχαιοτήτων και σημαντικών ιστορικών πόλεων στην επέλαση τους.

Ας κάνουμε μια γρήγορα αναδρομή, μήπως καταφέρουμε να ξεμπλέξουμε αυτό το κουβάρι. Ας αρχίσουμε τονίζοντας πως σχεδόν 30 φορές έχει αλλάξει διοικητικά χέρια η περιοχή που σήμερα είναι το Αφγανιστάν, αφού όλοι έχουν «περάσει» από εκεί μέχρι και ο δικός μας Μέγας Αλέξανδρος. Η πρώτη σημαντική εξισλάμιση των λαών αυτών έγινε μαζικά το 700-800 μχ, και μόλις το 1750 μχ ενώθηκαν ολες οι φύλες σε Αφγανική Αυτοκρατορία. Για μια περίοδο η χώρα βρισκόταν ανάμεσα σε δυο μεγάλες ιμπεριαλιστικές αυτοκρατορίες, την Μεγάλη Βρετανία και την Ρωσία, για τον λόγο αυτό υπήρξε από τους Αφγανούς μια συλλογική συνείδηση οργής, φόβου και εσωστρέφειας από τις εξωτερικές δυνάμεις. Οι Βρετανοί (όπως πάντα) αποφάσισαν να ρίξουν πρώτοι τον Αυτοκράτορα και σιγά σιγά να αρχίσουν την αποικία τους. Οι Βρετανοί (όπως πάντα) αντιμετώπισαν τρομερή αντίσταση όχι μόνο από τον σκληραγωγημένο λαο αλλά και από τα ατελείωτα βουνά και ερήμους της χώρας.

Μεχρι το 1973 παρέμεινε βασίλειο με πολλές μεταρρυθμίσεις και δυτικές εκσυγχρονίσεις χωρίς όμως να σέβονται τις παραδόσεις, τα έθιμα και την θρησκεία ενός μεγάλου κομματιού του λαού. Οι αλλαγές αυτές έγιναν συνώνυμο με την υποδούλωση στις μεγάλες δυνάμεις με αποτέλεσμα να γεννηθεί δειλά δειλά ένα κίνημα εξτρεμισμού. Ο «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα στην Σοβιετική Ένωση και την Αμερική, βρήκε πάλι την χώρα στην μέση, αφού και οι δυο υπερδυνάμεις προσπαθούν να την πάρουν με το μέρος τους. Το 1978 ήρθε το κομμουνιστικό πραξικόπημα (αφού έβαλε το χέρι της η Σοβιετική Ένωση) και οι βίαιες μεταρρυθμίσεις δεν άργησαν να έρθουν ξανά, πάλι χωρίς σεβασμό στην ποικιλομορφία του λαού. Έτσι λοιπόν ενάντια στην ισοπεδωτική πολιτική του κομμουνιστικού κόμματος, γεννήθηκαν οι Μουτζαχεντίν, με την υποστήριξη των Η.Π.Α, της Σαουδικής Αραβίας, της Κίνας και του Ιράν. Μέσα σε αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο, δημιουργήθηκαν ακόμη πιο ακραίες οργανώσεις και τελικά το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την εξουσία, όπου την έχασε μετά από λίγα χρόνια από τους Ταλιμπάν, ένα ακόμη δηλαδή πιο εξτρεμιστικό Ισλαμικό  Εμιρατο.

Από το 1996 μέχρι και το 2001 ( όπου οι Η.Π.Α εξαιτίας της 11 ης Σεπτεμβρίου και την συνεργασία των Ταλιμπάν με την Αλ Καΐντα τους περιόρισαν χωρίς όμως να τους αφανίσουν)... και σήμερα το 2021 ήρθαν ξανά στην εξουσία καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους.

Το ιστορικό «μπλέξιμο» τεράστιο για την χώρα - ίσως θυμίζει την συμπεριφορά των μεγάλων δυνάμεων και στην δίκη μας χώρα- αλλά ευτυχώς λόγω Ευρώπης κάποιες μεταρρυθμίσεις και μοντερνισμοί ήταν πιο κοντά στα δικά μας ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο φόβος προς τους ξένους έχει γεννήσει ένα τεράστιο μίσος για τον δυτικό πολιτισμό και τρόπο ζωής - μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια χώρα με τεράστια ιστορία και σημαντικό πολιτισμό- έτσι λοιπόν κάθε δυτικό πρότυπο καταρρίπτεται... και τι είναι δυτικό ; Οι αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Και τι είναι πιο εύκολο να καταπατήσεις ; Του αδύναμους ! Γυναίκες, παιδιά και μειονότητες.

Η πρακτική τους ενάντια στις γυναίκες είναι βασισμένη στην λάθος ερμηνεία του Pashtunwali , ενός προ- Ισλαμικού κώδικα ζωής ή αλλιώς «ο τρόπος των Αφγανών». Επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα «ασφαλές» περιβάλλον όπου η αγνότητα και παρθενία των γυναικών θα είναι απαραβίαστη και ιερή . Έτσι λοιπόν η Burga, είναι υποχρεωτική αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τους : «Το πρόσωπο μιας γυναίκας μπορεί να είναι πηγή διαφθοράς για έναν άντρα που δεν σχετίζεται μαζί τους». Μιλάμε ξεκάθαρα για ένα σεξιστικό απαρτχάιντ, όπου οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να δουλεψουν, δεν επιτρέπεται να μορφωθούν μετά τα 8 έτη τους, εκτός και αν η μελέτη τους αφορά το Κοράνι.

Οι γυναίκες που θέλουν να εκπαιδευτούν αναγκάζονται να το κάνουν στα κρυφά και μαζί με τους δασκάλους τους αντιμετωπίζουν την απειλή της εκτέλεσης. Δεν επιτρέπεται να εξεταστούν από άντρα γιατρό (και μόνο άντρες υπάρχουν) παρά μόνο αν βρίσκεται μπροστά ένας άντρας κηδεμόνας τους, έτσι σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία ποτέ δεν αρχίζει. Οι γάμοι φυσικά και επιτρεπόνται κάτω από την ηλικία των 16 ετών και η Διεθνή Αμνηστία καταγράφει πως το 80% των γάμων έχουν γίνει χωρίς την γυναικεία συναίνεση.

Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν έξω μόνες τους χωρίς την συνοδεία αρσενικού μέλους της οικογένειας τους και χωρίς την burga, δεν θες να φανταστείς τι συμβαίνει σε αυτές που δεν μπορούν να την αγοράσουν ή σε όσες έχουν χάσει συζύγους, πατεράδες και αδερφούς κατά την διάρκεια του πολέμου. Πολύ πρόσφατα 400 κορίτσια ορφανά κλειδώθηκαν μέσα για πάνω από έναν χρόνο, αφού κάνεις δεν μπορείς να τα συνοδέψει.

Ορίστε μερικοι από τους περιορισμούς των γυναικών, τόσο ακραίοι που σκέφτεσαι εύλογα αυτούς δεν τους γέννησε και μεγάλωσε μια γυναίκα ;

  • Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται δημόσια χωρίς την συνοδεία συγγενή και πάντα πρέπει να φοράνε την burga.
  • Δεν επιτρέπεται να φοράνε ψηλά τακούνια και κανένας άντρας για να μην σκανδαλιστεί δεν πρέπει να ακούσει τον ήχο τους.
  • Φυσικά δεν πρέπει να μιλάνε δυνατά γιατί κανένας μη συγγενείς δεν πρέπει να ακούσει την φωνή τους.
  • Όλα τα ισόγεια καθώς και οι πρώτοι όροφοι πρέπει να έχουν καλυμμένα τα παράθυρα ώστε να μην φαίνονται οι γυναίκες από τον δρόμο.
  • Απαγορεύονται οι φωτόγραφησεις, η βιντεοσκόπηση ή οι τυπωμένες φωτογραφίες γυναικών σε εφημερίδες και περιοδικά ακόμη και οι οικογενειακές στα σπίτια .
  • Δεν επιτρέπεται κανένας τίτλος μαγαζιού που να περιέχει μέσα την λέξη Γυναίκα.
  • Δεν επιτρέπεται σε καμία γυναίκα να έχει παρουσία στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση ή σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση.

Αυτά είναι μόνο τα βασικά από τις απαγορεύσεις κατά των γυναικών. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τα δεκάδες βασανιστήρια, βιασμούς και δημόσιες εκτελέσεις γυναικών μόνο και μόνο επειδή έβαψαν τα νύχια τους, ή σκότωσαν τον άντρα που βίαζε τα ίδια τους τα παιδιά ή δίδασκαν την αλφάβητο και βασικά μαθηματικά σε νεαρά κορίτσια. Μπορείς άνετα να τα βρεις όλα στην επίσημη σελίδα του Ο.Η.Ε...

Οι Ταλιμπάν πραγματικά φοβούνται τις γυναίκες αλλά και την γνώση, αφού θέλουν να σκλαβώσουν τις πρώτες και να διώξουν μακριά κάθε τι που παρέχει γνώση και πολιτισμό. Στα σίγουρα περνάνε τον δικό τους Μεσαίωνα, αλλά δεν χρειάζεται να ηττηθούν από εξωτερικούς πολεμιστές, αλλά από τις γυναίκες και τους άντρες που τώρα έχουν υπό τον έλεγχο τους. Από αυτούς που αναζητούν μια καλύτερη ζωη, μια ζωή όπου είναι ελεύθεροι να σκεφτούν και να δράσουν ότι και αν η πίστη  τους προστάζει.

Όλο αυτό φαντάζει ουτοπία αλλά μήπως η Δύση ήρθε η ώρα να δείξει την αξία της (που τόσο περίτρανα τονίζει) και με την βοήθεια της ο Διαφωτισμός να ακολουθήσει τον Ισλαμικό Μεσαίωνα;

Αν θες να υποστηρίξεις αυτές τις γυναίκες δες πληροφορίες στο παρακάτω λινκ : 

Παναγιώτης Κοντογιώργος