«Οι 10 αποφάσεις που πρέπει να πάρω για το νέο έτος».

2021-12-28

Πρώτη φορά για το New Year's resolution άκουσα στο φροντιστήριο των αγγλικών, μιας και είναι μια καθαρά αγγλοσαξονική παράδοση , κατά την οποία θέτεις θετικούς στόχους για την επόμενη χρόνια. Κάθε χρόνο λοιπόν λέω να το κάνω... σκέφτομαι, γράφω, κάνω πλάνα αλλά μέχρι το τέλος της χρονιάς συνήθως έχω κατακτήσει έναν ή δυο από τους στόχους μου... πάμε λοιπόν ξανά, γιατί η πρόθεση μετράει πιο πολυ από το αποτέλεσμα.

Βέβαια πριν θέσεις κάποιους στόχους θα πρέπει να αναρωτηθείς για πιο λόγο θες να το κάνεις; Τι είναι αυτό που πραγματικά θα σου προσφέρουν; Είναι προσωπικές σου ανάγκες ή στις έχουν επιβάλει άλλοι; Πως θα αισθάνεσαι μετά από την επίτευξη τους; Πόση ενέργεια πρέπει να διαθέσεις για να τους πετύχεις; Αυτός ο νέος στόχος μήπως θα σου στερήσει πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις που θες στην ζωή σου; Μα πάνω από όλα πρέπει να σκεφτείς αν αυτούς τους στόχους θα τους πρότεινες στον νεότερο εαυτό σου και πως αυτοί θα σε επηρεάσουν στα επόμενα δέκα χρόνια ;

Για αρχή προτείνω να βάζεις ρεαλιστικούς στόχους και μακροπρόθεσμους ώστε να εξασφαλίσεις με κάποιον τρόπο την επιτυχία τους. Αν είναι όντως ένας «μεγάλος» στόχος κάνε ένα πλάνο και γράψε σε ένα χαρτί τα θετικά αλλά και τα αρνητικά αυτής της απόφασης, ώστε να μπορείς να «εντοπίζεις» την εξέλιξη της προόδου σου. Αν πετύχεις δώσε συγχαρητήρια στον εαυτό σου αν όμως αποτύχεις μην ξεσπάσεις σε εσένα, ίσως δεν ήταν ακόμη η κατάλληλη στιγμή.

Σαν τελευταία συμβουλή θα πρότεινα να μην θέτεις μόνο στόχους που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με οικονομικές απολαβές ή απολαύσεις. Άρχισε πρώτα με αλλαγές που θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο πρώτα στον ίδιο σου τον εαυτό και κατά συνέπεια στην κοινωνία. Θυμήσου, η εποχή δεν χρειάζεται άλλον έναν πλούσιο άνθρωπο αλλά έναν αυτάρκη και ευτυχισμένο χαρακτήρα.

  1. Μείνε πιστός στα ιδανικά σου.

Τα τελευταία δυο χρόνια έχει αλλάξει ο κόσμος που γνωρίζαμε και συνεχίζει να αλλάζει ριζικά. Προσωπικά θα έλεγα πως αλλάζει προς το χειρότερο, μα το πιο βασικό από όλα είναι να μην αλλάξουμε εμείς μαζί με αυτόν. Πρόσφατα ένας φίλος μου είπε πως παλιά οι γονείς μας ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο και δεν τα κατάφεραν, εμείς τώρα απλά προσπαθούμε να μην μας αλλάξει ο κόσμος.

    2. Δήμιουργησε ισχυρές σχέσεις.

Δεν είναι τίποτα πιο σημαντικό από το να έχεις συμμάχους και πιστούς συντρόφους σε ότι κάνεις στην ζωή σου. Η απόκτηση τους αλλά και η διατήρηση τους όμως είναι δύσκολη και απαιτητική δουλειά. Βρες φίλους που ταιριάζεις, όχι μόνο στα χόμπι αλλά και στην στάση απέναντι στην ζωή, γιατί πια το Μαζί είναι αυτό που μετράει.

    3. Γίνε ευέλικτος.

Η πνευματική ευελιξία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική, τα ευέλικτα δέντρα είναι τα πιο δυνατά στον άνεμο και στο τέλος αντέχουν τις αντιξοότητες. Προσπάθησε ενώ παραμένεις πιστός στις αξίες σου, να βγάλεις τις παρωπίδες και να προσαρμοστείς στις νέες εξελίξεις. Αυτό θα σου δώσει μια άλλη δυναμική και ενέργεια.

    4. Σταματά τις δικαιολογίες.

Για να παραμείνεις ευέλικτος και με ανοιχτούς ορίζοντες θα πρέπει να μην δικαιολογείς σχεδόν καμία από τις πράξεις σου, ειδικά αυτές που σε πάνε πίσω είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Σκέψου κάτι που σε απασχολεί, πχ η έλλειψη εργασίας, και μετά αναρωτήσου πόσες δικαιολογίες έχεις πει για να απορίψεις κάποιες προτάσεις ή πόσες δικαιολογίες έχεις βρει για να μην ψάξεις κάτι άλλο. 

    5. Βρες ένα «καταφύγιο».

Ακουγεται πολυτέλεια, αλλά είναι απαραίτητη ανάγκη πια ο καθένας από εμάς να ανακαλύψει ένα καταφύγιο ώστε να μπορεί να απομονωθεί πνευματικά και σωματικά από την σκληρή καθημερινότητα. Δεν χρειάζεται να είναι κάπου μακριά ή να σπαταλάς πολύ χρόνο για να φτάσεις. Θα μπορούσε να είναι ένα όμορφο, καθαρό και ζεστό σημείο στο σπίτι. Ένα πάγκακι στο πιο κοντινό πάρκο. Μια κοντινή παραλία. Ένα σημείο στον δρόμο με το τέλειο ηλιοβασίλεμα. Όποτε θες να «ξεφύγεις» θα σου προφέρει ενέργεια και χαλάρωση, όχι όμως για να αποφύγεις τις δύσκολιες, μα για να ανασυγκροτηθείς !

    6. Δημιούργησε μια καθημερινή ιεροτελεστία .

Προσπάθησε να σκεφτείς ποιές είναι οι πρώτες κινήσεις που κάνεις το πρωί και αναρωτήσου γιατί τις κάνεις και τι αποτέλεσμα συναισθηματικό και σωματικό σου προσφέρουν. Θα μπορούσε να ειναι ένα τέντωμα, ένα χλιαρό ποτήρι νερό, μουσική στο ραδιόφωνο, γάλα με κορν φλεικς ή ένα φλιτζάνι τσάι. Απλά, καθημερινά πράγματα που ίσως σε κάνουν να νιώθεις πιο όμορφα. Δοκίμασε αυτές τις συνήθειες να τις μετατρέψεις σε μια ιεροτελεστία, με αρχή - μέση και τέλος. Αυτές οι «χωρογραφημένες» κινήσεις θα σου προσφέρουν μια ασφαλή ρουτίνα για να περάσεις από μια κατάσταση σε μια άλλη.

    7. «Δυνάμωσε» το σώμα σου.

Πόσες φορές θα πούμε για τα θετικά της σωματικής άσκησης ; Είναι πια δεδομένο ότι πρέπει να έχεις ένα δυνατό και υγιές σώμα, όμως χωρίς υπερβολές, μιας και αυτό στο τέλος μπορεί να σου γυρίσει μπούμεραγκ. Προσπάθησε να βρεις μια άσκηση που σου ταιριάζει και στα ωράρια που σε βολεύουν, παρόλα αυτά δώσε έμφαση σε «φυσικές» δραστηριότητες όπως είναι το τρέξιμο ή το κολύμπι. Όχι μόνο θα εκπαιδεύσεις το σώμα σου να κάνει κάτι για το οποίο είναι φτιαγμένο αλλά θα μπορείς να το εξασκείς παντού και πάντα.

    8. Διάβασε βιβλία.

Πολύ κοινότυπη συμβουλή αλλά τις πιο πολλές φορές ένας ακατορθώτος στόχος. Το διάβασμα προκαλεί την αντίληψη μας. Μας κάνει να έχουμε περισσότερη ενσυναίσθηση. Ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, αντιλήψεις, και συναισθήματα. Με αυτόν τον τρόπο, το διάβασμα των βιβλίων μας κάνει ανοιχτούς στον κόσμο και μας δείχνει ότι είναι εντάξει να είναι κάποιος ή κάτι διαφορετικό. Καθώς διαβάζουμε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνούμε με τα διαφορετικά πιστεύω και τις διαφορετικές αντιλήψεις. Μας προσφέρεται όμως η ευκαιρία να δούμε και να κατανοήσουμε πώς και γιατί υπάρχουν.

    9. Κλείσε το κινητό σου.

Επειγόντως κλείσε το κινητό σου, για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα και ιδιαίτερα το βράδυ. Άφησε το να φορτώσει σε ένα άλλο δωμάτιο, αν κάποιος πραγματικά σε έχει ανάγκη μέσα στην νύχτα θα βρει άλλον τρόπο να σε προσεγγίσει. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι να απέχεις από το κινητό σου όταν κάνεις άλλες δραστηριότητες που δεν το έχεις ανάγκη. Μην το έχεις σε λειτουργία όταν βλέπεις μια ταινία ή ένα σήριαλ, μην το έχεις πάνω σου όταν κάνεις γυμναστική, μην σε απασχολεί οταν βρίσκεσαι με τους φίλους σου. Βάλε απλά τις ειδοποιήσεις στο smart phone σου και όταν παρουσιαστεί πραγματική ανάγκη τότε χρησιμοποίησε το.

    10. Έλα πιο κοντά στην φύση.

πολλοί από εμάς έχουν δυστυχώς σπάνια επαφή με την φύση και αυτό χωρίς να το καταλαβαίνουμε δεν μας εξελίσει ως ανθρώπους. Κλεισμένοι μέσα σε ένα δωμάτιο ή ένα αμάξι για μεγάλο μέρος της ημέρας, δεν παρατηρούμε καμία αλλαγή γύρω μας. Συνήθως κοιτάμε την ώρα για να συνειδητοποιήσουμε αν είναι μέρα ή νύχτα, συμβουλευόμαστε τα social media για να μάθουμε αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, και δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνει καθαρός αέρας.

Δε χρειάζεται όμως να πάρετε τα βουνά και να χαθείτε στο δάσος για να δείτε διαφορά στον εαυτό σας. Αρκεί μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας για να απολαύσετε τις ομορφιές της Φύσης και τις εναλλαγές των χρωμάτων που αυτή την εποχή «οργιάζουν», την ώρα του διαλείμματος από τη δουλειά σας.

Παναγιώτης Κοντογιώργος.