«Μην γίνεις και εσυ ένας από τον όχλο»

2022-03-31

Μην γίνεις και εσυ ένας από τον όχλο έξω από το σπίτι της Μηδείας, μην είσαι και εσυ ένας από αυτούς που φωνάζουν «θάνατος, στην μάγισσα», μην συμμετέχεις και εσυ στον νέο μεσαίωνα...

Αν και ζούμε σε ένα σύγχρονο κράτος, με λύπη διαπιστώνει κάνεις πως είναι μια χώρα που φανερά τρέχει σε δυο ταχύτητες. Η μια στην δεκαετία του 60 και η άλλη στο τώρα, η πρώτη πιστεύει στην αυτοδικία και καταριέται ότι βρει μπροστά της ξορκίζοντας όχι μόνο το κακό μα και το διαφορετικό και η άλλη παλεύει και φωνάζει για την ανύπαρκτη κοινωνική δικαιοσύνη πριν συμβεί το κακό. Η πρώτη έχει αδιαφορία, αδράνεια, απαξίωση, σκληρότητα και ο φόβος απέναντι σε οτιδήποτε περιέχει μέλλον και απλά κρατάει κινητό για σελφι έξω από το σπίτι της παιδοκτόνου αντί για φωτιές , ενώ η δεύτερη γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να ημερέψει η κοινωνία , ούτε με θανατικές ποινές, ούτε με ευγονικές, ούτε με Καιάδες. Μόνο με την δίκαιη διεκδίκηση του μέλλοντος.

Αν θελουμε να ανήκουμε στην δεύτερη ταχύτητα επιβάλλεται πια να κάνουμε πράξη τον τελευταίο στίχο του 1.33 από τα yoga sutras, όπου πολύ σωστά λέει πως πρέπει να παραμένουμε ατάραχοι μπροστά στα ηθικά ολισθήματα των άλλων. Φυσικά και δεν εννοεί αμέτοχοι ή αδιάφοροι, μα μας προτρέπει να μείνουμε πιστοί στον στόχο μας και να μην έρθουμε πιο κοντά σε αυτό που θεωρούμε τέρας.

Στην Ψυχολογία των Μαζών, ο Λε Μπον αναφέρεται στον όρο η «ψυχή των όχλων», για την οποία θεωρεί ότι εκδηλώνεται με ένα είδος νοητικής, συναισθηματικής ενότητας και προσανατολισμού των ατόμων που απαρτίζουν έναν όχλο. Αυτό το θεωρεί ως ειδοποιό διαφορά που διαχωρίζει τον όχλο από μια απλή συνάθροιση υπευθύνων πολιτών.

Ο όχλος κατά τον Λε Μπον κυριαρχείται από ασυνείδητες διαδικασίες, με αποτέλεσμα τα άτομα να λειτουργούν από κοινού αυτόματα κι όχι συνειδητά. Να τελούν υπό κατάσταση εξάλειψης της προσωπικότητας και να είναι υποκινούμενα από «ηγέτες» που έχουν ισχυρή επίδραση πάνω τους και τους οποίους ονομάζει δημαγωγούς.

Πριν γίνουμε λοιπόν οχλος απέναντι στην απαράδεκτη πράξη αυτής της γυναίκας ας σκεφτούμε δεκάδες άλλους λόγους που έχουμε για να φωνάξουμε όπως αυτόν :

Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα στην ΕΕ για να είσαι παιδί: «Η Ελλάδα μπορεί να ισχυριστεί πως είναι η χειρότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να είσαι παιδί. Αυτό μας λένε τα δεδομένα». Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά αφορούν στην παχυσαρκία, την παιδική φτώχεια, την ψυχική υγεία, ανάμεσα σε άλλα, όπως πχ. πως η Ελλάδα είναι πρώτη σε παιδική παχυσαρκία στην Ε.Ε. και τρίτη σε παιδική φτώχεια.

Δεν μας λυπάμε καθόλου τελικά...


παναγιώτης κοντογιώργος