Κάνε Yoga και διώξε το άγχος.

2021-08-03

Η Γιόγκα μειώνει το άγχος και τα αισθήματα κόπωσης, κακοθυμίας, εκνευρισμού που στην ουσία οφείλονται σε χρόνια και υπερβολική ένταση και έλλειψη ενέργειας . Πάμπολλες επιστημονικές έρευνες έχουν πια αποδείξει, ότι η Γιόγκα μειώνει την υπερβολική ένταση και το χρόνιο άγχος. Οι τεχνικές της είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν σωματικές ασκήσεις, αναπνοές, βαθιά χαλάρωση και διαλογισμό. Αφού κανείς μάθει τις τεχνικές, μπορεί να τις προσαρμόσει σε κάθε περίσταση και για τις προσωπικές του ανάγκες.

1. Sukhasana

Απλά κάθισε στο πάτωμα και διασταύρωσε τις κνήμες σου , τοποθέτησε την πλάτη σου σε έναν τοίχο και τις παλάμες σου πάνω στους μηρούς σου. Κλείσε τα μάτια και απλά πάρε βαθιές αναπνοές από την μύτη.

2. Cat pose

Τοποθέτησε τις παλάμες σου κάτω από τους ώμους σου και τα γόνατα σου κάτω από την λεκάνη σου, έτσι ώστε το σώμα σου να μοιάζει με ένα τραπεζάκι. Στην εισπνοή ( από την μύτη) άφησε το στέρνο σου να ανοίξει και την καρδιά σου να πάει προς τα επάνω, ενώ καθώς εκπνέεις καμπούριασε και στείλε τον κόκκυγα σου προς τα κάτω. Κάνοντας ένα εσωτερικό μασάζ στα κοιλιακά σου όργανα αλλά και στην σπονδυλική σου στήλη.

3. Uttana Shishosana

Από την προηγουμένη θέση απλά περπάτησε τα χέρια σου προς τα μπροστά μέχρι η καρδιά σου να πάει προς το πάτωμα και η λεκάνη σου να παραμείνει πάνω από τα γόνατα σου. Τοποθέτησε το μέτωπο σου στο πάτωμα και παρατήρησε την καρδία σου που σε κάθε εισπνοή ταξιδεύει προς την πλάτη σου και σε κάθε εκπνοή προς την Γή. Με αυτόν τον τρόπο θα επεκτείνεις την σπονδυλική σου στήλη αλλά θα ηρεμίσεις και το νου σου.

4. Uttanasana

Από όρθια θέση , άσε τον κορμό σου να έρθει προς τα κάτω, ενεργοποιώντας τους τετρακέφαλους σου και φέρνοντας το βάρος σου ελαφριά προς τα μπροστά. Πάρε αγκαλιά τους αγκώνες σου και άσε το κεφάλι σου ελεύθερο προς τα κάτω. Αν φτάνουν τα χέρια σου κάτω , χωρίς να λυγίσεις τα γόνατα σου , άφησε τα να ακουμπήσουν την Γή. Έτσι θα «ζωντανέψεις» το πίσω μέρος των ποδιών σου και θα ξεκουράσεις την σκέψη σου.

5. Janu Sirsasana

Από καθιστή θέση , τέντωσε τα πόδια σου και αγκάλιασε το αριστερό σου πόδι, φέρνοντας την φτέρνα σου κοντά στο περίνεο σου , «άνοιξε» το πόδι σου αριστερά τοποθετώντας την φτέρνα σου στο εσωτερικό μέρος του μηρού σου. Στην εισπνοή τέντωσε τον κορμού και τα χέρια στου προς τα πάνω και εκπνέοντας τέντωσε τον κορμό σου και τα χέρια σου προς τα κάτω , προσπαθώντας να φτάσεις τις καμάρες του δεξιού σου πέλματος

6. Setu Bandha

Από ξαπλωτή θέση ,άνοιξε τα πόδια σου στα άνοιγμα της λεκάνης σου , τέντωσε τα χέρια προς τους γλουτούς σου ,περπάτησε ελάχιστα τα πέλματα σου προς τα ακροδάχτυλα των χεριών σου και ανασήκωσε την λεκάνη σου. Πίεσε τα χέρια και τους ώμους στο πάτωμα καθώς μακραίνεις το πίσω μέρος του λαιμού σου . Αν έχεις ένα τουβλάκι τοποθέτησε το εκεί που τελειώνει ο κόκκυγας σου . Η θέση αυτή μπορεί να σε γεμίσει ενέργεια αλλά ταυτόχρονα να ηρεμίσει νου και σώμα.

7. Viparita karani

Ξάπλωσε στο πάτωμα στην θέση του εμβρύου , ακουμπώντας την λεκάνη σου στον τοίχο. Στην συνέχεια, άφησε τα πόδια σου να γλιστρήσουν στον τοίχο , μέχρι το σώμα σου να σχηματίσει μια ορθή γωνία. Βεβαιώσου ότι η μέση ακουμπάει στο πάτωμα και η λεκάνη να εφάπτεται με τον τοίχο, χαλάρωσε τις παλάμες σου στα πλάγια του κορμού σου. Μένοντας στην θέση αυτή , όχι μόνο χαλαρώνεις ολόκληρο το σώμα σου μα και το νου σου. Πολλοί σύγχρονοι yogis υποστηρίζουν πως η θέση αυτή μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά επίπεδα.