Κάνε την yoga σύμμαχο σου στις δυσκολίες.

2021-08-03

Κάνε την yoga σύμμαχο σου στις δυσκολίες.

τώρα πια που μπαίνει ο χειμώνας, κι είναι σαφείς οι προοπτικές του μέλλοντος μας"... σίγουρα δεν χρειάζεται να το βάλεις κάτω και ούτε να κρυφτείς στο ημίφως μέχρι να περιμένεις να τελειώσει η φουρτούνα. Τεράστια κύματα , γεμάτα δυσκολίες θα βρίσκονται συνέχεια μπροστά σου, γιατί έτσι είναι η ζωή . Δεκάδες καθημερινά πράγματα βρίσκονται κοντά σου για να σε βοηθήσουν είτε να ξεπεράσεις - είτε να μάθεις να διαχειρίζεσαι διαφορετικά τις δυσκολίες, και ένα από αυτά είναι η Yoga.

Στα σίγουρα κάποια δύσκολη στιγμή στην ζωή σου, κάποιος θα σε έχει συμβουλεύσει να στραφείς στην Yoga για να βρεις ένα ασφαλές λιμάνι. Τι είναι όμως αυτό που κάνει την Yoga τόσο πολύτιμή για τους ανθρώπους όταν έχουν ανάγκη για ένα χέρι βοηθείας ? Φυσικά η Yoga, δεν παύει να είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα φυσικής άσκησης , αλλά τα οφέλη της είναι ακόμη πιο βαθειά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και από το τι σημαίνει η λέξη Yoga . Η λέξη Yoga προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj και σημαίνει ένωση. Η γιόγκα περιγράφεται ως η ένωση της ατομικής συνείδησης-πνεύματος (jivatma) με τη συμπαντική συνείδηση-πνεύμα (paramatma). Τι πιο σημαντικό στις μέρες μας να μάθεις να ενώνεσαι με τον εαυτό σου, με πιο απλά λόγια, αυτή η ένωση έχει σαν αποτέλεσμα την εξισορρόπηση και την εναρμόνιση του σώματος, του μυαλού, του συναισθήματος και της ψυχής. Οι πρακτικές και οι στόχοι της yoga είναι βαθύτεροι, αναπτύσσοντας ένα σύστημα για εσωτερική εξερεύνηση και προσωπική ανάπτυξη. Φαντάσου πόσο καλύτερα θα διαχειριστείς μια δύσκολη κατάσταση στην εργασία σου, όταν γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου, τις δυνατότητες του αλλά και τις ανάγκες του. Με ακόμη πιο απλά λόγια η Yoga, είναι μια βαθύτερη γνωριμία με Εσένα.

Πόσες φορές όταν αγχώνεσαι , αισθάνεσαι μια αλλαγή στην διαδικασία της αναπνοής σου ? Το στρες και το άγχος , συνήθως είναι σαν να καταδιώκουν με αποτέλεσμα η αναπνοή σου να γίνεται δύσκολη σαν να λαχανιάζεις. Φαντάσου τώρα πόσο πιο δυνατός θα ήσουν αν μπορούσες να τιθασεύσεις την αναπνοή σου , και η Yoga είναι ο μόνος δρόμος. Η αναπνοή είναι το πρώτο εργαλείο μαζί με το σώμα φυσικά σε ένα μάθημα Yoga, αφού κάθε θέση ( Asana) γίνεται με το επίκεντρο της αναπνοής. Όλα γίνονται στο ρυθμό και την φυσιολογική ροή της αναπνοής μας, μέχρι να συντονιστούν όλα αυτά μαζί σε ένα τέλειο συνδυασμό αναπνοής και άσκησης. Η αναπνοή γίνεται από το μύτη, και αυτό συμβαίνει για την ηρεμία του νευρικού μας συστήματος. Με τον τρόπο αυτό η Yoga, σε βοηθάει να έχεις έναν ακόμη σύμμαχο μαζί με τον εαυτό σου : την Αναπνοή σου!!!

Η Yoga, εκτός από μια βαθιά φιλοσοφία , είναι μια καταπληκτική σωματική άσκηση , που μέσα από την μυϊκή ένταση και διάταση μπορεί να σου αλλάξει εντελώς την στάση του σώματος σου από την αρχή, αρχίζοντας από την σπονδυλική σου στήλη. Φαντάσου τώρα , καθώς αλλάζει η σπονδυλική σου στήλη να αλλάζει και η στάση της ζωής σου. Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εξελίξεις στην χώρα μας, το μόνο που έχουν να σου προσφέρουν είναι ένα κυρτό σώμα και χαμηλό ηθικό. Καθώς το σώμα σου θα ¨ανοίγει¨ μέσα από την πρακτική της yoga, θα ¨ανοίγει ¨και το ηθικό σου , ενώ θα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Η σπονδυλική σου στήλη θα επεκτείνεται μέρα με την μέρα και παράλληλα θα επεκτείνει τους ορίζοντες σου και την αισιοδοξία σου. Το κυρτό σου σώμα θα αρχίζει μέσα από την yoga, να στέκεται στο ύψος του, με αποτέλεσμα ο εαυτός σου να αναγεννιέται ξανά και ξανά μέχρι να φτάσει στο σημείο που του αξίζει. Το σώμα σου θα έχει χώρο για μεγαλύτερες αναπνοές , αλλά επιτέλους θα βλέπεις την ζωή από την θέση που σου αξίζει , χωρίς να κοιτάς κάτω από το ύψος των ματιών σου και να υποτιμάς τις ικανότητες σου.

Η yoga , δεν είναι γιατρικό ή η λύση για όλα σου τα προβλήματα. Η yoga είναι απλά ένας δρόμος για να δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά και ίσως λίγο πιο αισιόδοξα. Δεν παύει να έχει όλα τα οφέλη της γυμναστικής αλλά παράλληλα σου συστήνει μερικούς από τους καλύτερους συμμάχους που έχεις μέσα σου. Από το πρώτο κιόλας μάθημα Yoga, θα συνειδητοποιήσεις ότι κάτι έχει αλλάξει στο σώμα σου. Από το δεύτερο μάθημα κάτι θα αλλάζει στην αναπνοή σου, από το τρίτο στην διάθεση σου και σιγά - σιγά ίσως και στην ζωή σου.

Namaste.

Κοντογιώργος Παναγιώτης.