« Η τέχνη της ηθελημένης ξεκούρασης»

2021-09-06

Η αλήθεια είναι πως αν κάποιος κάνει διακοπές μαζί μου, γρήγορα θα αντιληφθεί πως δεν αλλάζω και πολλά από τα ωράρια και τις δραστηριότητες που κάνω μέσα στον υπόλοιπο χρόνο. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις όπου η καλοκαιρινή ραστώνη με παρασέρνει και «λιώνω» πάνω σε κάποια ξαπλώστρα, μα και αυτό περνάει γρήγορα γιατί μετά έχω μια αίσθηση αδιαθεσίας.

Ξυπνάω σχεδόν πάντα την ίδια ώρα που ξυπνάω και όταν εργάζομαι (αλλά επιτρέπω στον εαυτό μου να χουζουρέψει και να τεντωθεί λίγο παραπάνω ). Τρώω σχεδόν την ίδια ώρα το ίδιο πρωινό ( αλλά με αφήνω ελεύθερο να απολαύσω μια παραπάνω πρωινή λιχουδιά). Θα κάνω γυμναστική και εξάσκηση στην yoga ( αλλά δεν είμαι τόσο αυστηρός στον χρόνο, μπορεί να κάνω πολύ λιγότερο αλλά και πολύ περισσότερο αφού δεν βιάζομαι για κάτι). Θα απολαύσω το μπάνιο μου όπως όλοι ( αλλά θα κολυμπήσω πολύ, θα κάνω βουτιές και θα ανακαλύψω νέες παραλίες). Θα διαβάσω ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, μια εφημερίδα ( αλλά δεν θα βιαστώ να το τελειώσω κιόλας)... και η μέρα συνεχίζεται...

Πολλοί θα χαρακτήριζαν ακρως αγχωτική αυτή την κατάσταση, μιας και για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού «Καλοκαιρινές Διακοπές», σημαίνει κυριολεκτικά το σταμάτημα κάθε σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας - εκτός βέβαια από το διάβασμα ενός βιβλίου και τις ρακέτες θαλάσσης. Πίσω από αυτή την «περίεργη» συμπεριφορά μου υπάρχει η μοντέρνα ψυχολογική προσέγγιση της Ηθελημένης Ανάπαυλας, όπου η ξεκούραση δεν είναι το αντίθετο της δραστηριότητας, μα ένας ισάξιος σύντροφος.

Ο όρος αυτός ουσιαστικά περιγράφει την μέθοδο οπού συνεχώς και συστηματικά ασχολείσαι με μια δεξιοτητα όπου σε ξεκουράζει. Στην πραγματικότητα δεν είναι μια συνεχόμενη εργασία, αλλά ένας έξυπνος και δημιουργικός τρόπος να βρεις δικές σου δραστηριότητες όπου όχι μόνο θα σε αποφορτίσουν από την εργασιακή σου καθημερινότητα αλλά θα σε αναπτύξουν τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Η εργασία και η ξεκούραση πάνε πάντα μαζί, είναι σαν δυο διαφορετικές ενέργειες αλλά συμπυκνώνονται σε μια. Με λίγα λόγια όσο πιο «καλός» και δημιουργικός είσαι στον τρόπο όπου ξεκουράζεσαι τόσο πιο αποτελεσματικός θα είσαι στην εργασία σου.

Αν ανατρέξεις στην ζωή σπουδαίων ανθρώπων των τεχνών και της επιστήμης θα διαπιστώσεις ότι εκτός από συγκεκριμένες περιόδους, δεν εργαζόταν υπερβολικές ώρες μα ούτε και ξεκουράζονταν τις υπόλοιπες. Αντίθετα προτιμούν να βάλλουν μια ανάπαυλα στην εργασία τους και να κάνουν κάτι εξίσου (για αυτούς βέβαια) ευχάριστο και ξεκούραστο, απο έναν μεγάλο περίπατο μέχρι και την ανάβαση ολόκληρων βουνών. Σίγουρα αυτό δεν απευθύνεται σε όλους, ειδικά στις μέρες μας, αλλά μπορείς να προσαρμόσεις αυτήν την είδους «ξεκούραση» μέσα στην ημέρα σου ακόμη και αν είναι για μια έστω ώρα και όχι κάθε μέρα .

Μα θα μου πεις : Αυτό δεν ακουγεται καθόλου ξεκούραστο! Και θα έχεις απόλυτο δίκιο, αν έχεις συνδέσει (όπως πολλοί στην χώρα μας) την ξεκούραση με το Να Μην Κάνεις Απολύτης Τίποτα. Για πολλούς απλά αυτή την τεχνική μοιάζει με την συνέχεια της εργασιακής τους καθημερινότητας, μα στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο, μιλάμε απλά για μια πιο Δημιουργική Ξεκούραση. Η τεχνική της Ηθελημένης Ξεκούρασης, παίζει σημαντικό ρόλο στην «διέγερση» της δημιουργικότητας και στην «γένεση» νέων ιδεών για το μέλλον.

Ορίστε λοιπόν κάποιες ιδέες για το πως μπορείς να κάνεις πράξη αυτή την Ηθελημένη Ανάπαυλα :

  • Δημιούργησε ευκαιρίες για ουσιαστικές «νοητικές περιπλανήσεις» - όπως ένα βιβλίο - μουσική κάτι που εσένα σου διεγείρει την δημιουργικότητα .
  • Απογευματινοί ύπνοι ( τα λεγόμενα power naps). Έστω και 20 λεπτά μπορούν να σου φορτίσουν ξανά τις πνευματικές και σωματικές σου μπαταρίες.
  • Τουλάχιστον 7 ώρες βραδινού ύπνου (αλήθεια δεν χρειάζεται περισσότερο). Για να καθαρίσεις όλες τις τοξίνες του εγκεφάλου και να αφήσεις τα κυταρά  σου ξανά να «επιδιορθωθούν» και να μεγαλώσουν.
  • Θα δεις (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις) ότι αν ο ύπνος σου υπερβαίνει τις 10 ώρες θα έχεις ένα αίσθημα απάθειας και αδράνειας σε καθημερινή βάση.
  • Καθημερινοί μικροί περίπατοι για να «καθαρίσει» το μυαλό. Αυτές οι μικρές εξορμήσεις - ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό- σε βοηθάνε να αποφορτίστεις χωρίς όμως να εγκαταλείψεις το θέμα που σε απασχολεί.
  • Γυμνάσου όσο πιο συχνά μπορείς, αυτό είναι το μόνο σου όπλο για να αποκτήσεις πνευματική και σωματική ενέργεια. Ένας περίπατος, το κολύμπι, ενα μάθημα γιόγκα ή πιλάτες θα «μπουστάρουν» τον σώμα σου και τον εγκέφαλο σου ταυτόχρονα.
  • Συχνές μικρές «διακοπές». Έρευνες έχουν δείξει πως οι ετήσιες εορτές βοηθάνε στην μείωση των καρδιακών νοσημάτων.
  • Υπάρχουν ενδείξεις που τονίζουν ότι όσο καλύτερα εκπαίδευεις το μυαλό σου κατά την διάρκεια των διακοπών, τόσο καλύτερα μπορείς να συγκεντρωθείς στην εργασία σου. Αυτός είναι ένας τρόπος να μπορείς να αποφορτίζεσαι πιο γρήγορα και εύκολα.
  • Ο Διαλογισμός ή αλλιώς η συγκέντρωση της σκέψης σου κάτι βοηθάει αποτελεσματικά.
  • Απο το να μην κάνεις πολύ πετυχημένα μια άσκησης αυτοσυγκέντρωσης, είναι πολύ χειρότερο από το να μην την κάνεις καθόλου.
  • Ο διαλογισμός μπορεί να πετύχει πιο άνετα αν κάνεις με απόλυτη αυτογνωσία κάτι που αγαπάς χωρίς άλλες σκέψεις.

Σκέψου την «ξεκούραση» σου σαν την λειτουργία της αναπνοής, η οποία δεν σταματάει ποτέ ακόμη και όταν κοιμόμαστε. Οι τεχνικές αυτές θα σε οδηγήσουν όχι μόνο σε πιο δημιουργικά μονοπάτια αλλά ίσως σου φανερώσουν τον δρόμο της επιτυχίας.


Παναγιώτης Κοντογιώργος