«Η Παναγιά και Εγώ v2»

2022-08-14

Τα «καλή Παναγιά» μας μάρανε, τα πανηγύρια και τα χρόνια πολλά φέτος, χτες το βράδυ παραμονή της Παναγίας και της ονομαστικής μου εορτής, την είδα ξανά στον ύπνο μου όπως πέρυσι... μάλλον αυτό θα είναι το ετήσιο ραντεβού μας, μπας και με πείσει να βαφτιστώ και εγώ με την σειρά μου.

Πέρυσι την θυμάμαι, ήταν ντυμένη με μπούρκα και μου μίλαγε για όλα εκείνα τα δύστυχα κορίτσια στο Αφγανιστάν και για το πως και η ίδια επιμελώς έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη της ιστορίας γιατί είναι γυναίκα. 

Χτες το βράδυ ομως εμφανίστηκε με ένα βρεγμένο νεκρό κοριτσάκι στην αγκαλιά και ήταν σε έναν βράχο κάπου στον Έβρο, εκεί που συναντιούνται η Δύση και η Ανατολή, και που πια δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα τους.

Η Παναγία φέτος εμφανίστηκε στον Έβρο και πλένει κάθε μέρα το νεκρό παιδί της* για να επιβραδύνει την σήψη του, ενώ δυο χώρες μαλώνουν σε ποιά ανήκει ένας βράχος**... «τι να τα κάνω τα χρόνια πολλά αύριο; Τα τραπεζώματα και τις ψηφιακές ευχές στα social media» σκέφτηκα, και ξύπνησα από την ζέστη μέσα σε θρησκευτικό παραλήρημα.

Και εμένα τι με νοιάζουν αυτοί ; Άλλωστε δεν τους θελουμε, δεν έχουν Ελληνικο D.N.A, δεν είναι καν χριστιανοί ορθόδοξοι και ούτε μπάσκετ δεν ξέρουν να παίζουν... είπα από μέσα μου για να φύγουν οι τύψεις... μα μετά σκέφτηκα πως ούτε εγώ ξέρω να παίζω μπάσκετ, ούτε χριστιανός ορθόδοξος είμαι και πολύ αμφιβάλω για την ελληνικότητα του D.N.A μου.

Γύρισα πλευρό και είπα να ασχοληθώ με τα δικά μου προβλήματα, αφού ακόμη αναρωτιέμαι που είναι τα λεφτά του Ο.Α.Ε.Δ και γιατι δεν είμαι δικαιούχος για το fuel pass, ενώ μέσα μου επιμένω ότι έπρεπε να κάνω αίτηση για το «αλλάζω συσκευή» και ας μην εγκριθεί οπως και η αίτηση για τον κοινωνικό τουρισμό.

Μα η ντροπή δεν με άφησε να κοιμηθώ, και σκεφτόμουν την Μαρία από την Συρια που πέθανε πριν μέρες από δάγκωμα σκορπιού. Τη Μαρία την έχουν βάλει μέσα στα κρύα νερά του ποταμού για να μη μυρίσει. Και στην όχθη κάθεται η μάνα της και θρηνεί το χαμό της. Λίγο παραπέρα ένα εννιάχρονο κοριτσάκι. Η Αγιά. Κι αυτή υποφέρει μετά από δάγκωμα σκορπιού. Κάνει εμετό. Πονάει...

Σήμερα στην γιορτή της σηκώθηκα νωρίς νωρίς και έψαξα παντού να βρω αν αυτό που είδα στο όνειρο μου ειναι όντως πραγματικό ... έψαξα πολύ και βρήκα την αληθεια στα ψιλά γράμματα των ειδήσεων... σκέφτηκα πως η κακομοίρα η Παναγία δεν πήρε κρατική επιχορήγηση για να επικοινωνεί πια με εμάς.

Της Παναγίας σήμερα και μια μάνα, σαν άλλη Παναγιά έχασε το παιδί της και κάνεις δεν της προσφέρει τον ελάχιστο σεβασμό... να θαφτεί το παιδί της.

Όλο το νερό του Έβρου, δεν φτάνει να ξεπλύνει την ντροπή μας...

Λέω να μην το γιορτάσω σήμερα, άλλωστε γιαλαντζί***χριστιανός είμαι τέτοια μέρα.

Παναγιωτης κοντογιωργος 

Our Lady of the Qur’an
Our Lady of the Qur’an

*Σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Human Rights 360, ήδη ένα κορίτσι 5 ετών έχει χάσει τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού, ενώ ένα άλλο, 9 ετών, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

**Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι πρόσφυγες δεν εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος καθώς οι συντεταγμένες της νησίδας που έχουν δοθεί, είναι εκτός ελληνικής επικράτειας. Γι' αυτό ενημερώθηκαν οι τουρκικές Αρχές να προβούν κατεπειγόντως στις απαραίτητες ενέργειες και την αρωγή των ανθρώπων.

***Τούρκικη λέξη, yalanci, που μεταφέρθηκε αυτούσια στα Ελληνικά: είναι ο ψεύτης και, κατ' επέκταση, ο ψεύτικος, ο ψευδεπώνυμος, ο ιμιτασιόν.