«Η διαδικασία του block - delete - restart»

2021-09-27

Πολύ συχνά μετά από το τέλος του μαθήματος πολλοί μαθητές μου, με πλησιάζουν και αναρωτιούνται πως μπορούν να αλλάξουν την ζωής τους ; Ή αν ο επαγγελματικός τους δρόμος ήταν τελικά ο κατάλληλος; Η απάντηση εξαιρετικά δύσκολη, έτσι λοιπόν τους μιλάω για την προσωπική μου εμπειρία που κάτι άλλο ήθελα να γίνω, το σπούδασα και το προσπάθησα, μα η ενασχόληση με την γιόγκα, μου φανέρωσε έναν άλλον δρόμο...

Κάποτε διάβασα τον ορισμό για το τι ειναι η κολάση, και έλεγε τα εξής: «Την τελευταία σου μέρα στην Γη, ο άνθρωπος ο οποίος είσαι τώρα, συναντά τελικά τον άνθρωπο που θα μπορούσες να γίνεις...». Αυτό που έμαθα είναι ότι για να πετύχεις κάτι στην ζωή σου, δεν είναι ανάγκη να προσθέσεις νέα πράγματα αλλά να αφαιρέσεις ή να βάλεις στον πάγο αρκετά από αυτά που ήδη έχεις.

Παρόλο που ο καθένας από εμάς έχει και μια διαφορετική ερμηνεία για την επιτυχία, κάποιες συνήθειες αντικειμενικά θα πρέπει να εγκαταλειφθούν για να φτάσεις επιτέλους στον προσωπικό σου στόχο. Κάποια από αυτά μπορείς να τα «σβήσεις» ακόμη και σήμερα, κάποια αλλά όμως ίσως και ποτέ... και όλο αυτό το αποκαλώ Block - Delete - Restart.

Μπορείς να Διαγράψεις και να κάνεις μια νέα αρχή, όμως κάποιες φορές πρέπει απλά να μπλοκάρεις - παγώσεις κάτι για να πας παρά κατω.

1. Διέγραψε τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

«Φρόντισε το σώμα σου. Είναι το μόνο μέρος που έχεις για να κατοικήσεις» λέει ο Jim Rohn (Αμερικανός διανοούμενος και συγγραφέας). Η αλήθεια είναι πως αν θες να πετύχεις σε αυτή την ζωή, η σωματική και ψυχική υγεία είναι η αρχή για τα πάντα. Πρώτα θα πρέπει να φροντίσεις την υγεία σου, κάνοντας απλά και καθημερινά πράγματα, όπως μια υγιεινή διατροφή χωρίς υπερβολές και σωματική δραστηριότητα. Μικρά τέτοια καθημερινά βήματα θα σε κάνουν να πεις ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εαυτό σου στο προσεχές μέλλον.

Κάνε ένα restart με αργά βήματα, αρχίζοντας από μικρές υγιεινές διατροφικές πινελιές (όπως σνακ και smoothies) που είναι πιο κοντά στις δικές σου γεύσεις.

2. Μπλόκαρε τις βραχυπρόθεσμες σκεψεις.

«ζεις μόνο μια φορά, αν όμως το κάνεις σωστά, μια φορά αρκεί» έλεγε η Mae West (Αμερικάνα ηθοποιός). Συνήθως οι πετυχημένοι άνθρωποι θέτουν μακροπρόθεσμα σχέδια, και γνωρίζουν πολύ καλά πως η επιτυχία είναι τα αποτελέσματα των μικροπρόθεσμων καθημερινών συνηθειών τους. Φυσικά, αυτές οι μικρές συνήθειες, δεν θα πρέπει να είναι κάτι που Κάνεις, αλλά κάτι που Είσαι. Για παράδειγμα υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πρόταση «Γυμνάζομαι για ένα έχω ωραίο κορμί το καλοκαίρι» και «Γυμνάζομαι γιατί πραγματικά μου αρέσει». Το παράδειγμα απλό αλλά κανένας δεν κατάφερε να έχει φυσικό γυμνασμένο κορμί χωρίς να το προσπαθεί μεγάλο διάστημα.

Κάνε restart με ένα απλό δεκάλεπτο πέρπατημα κάθε μέρα και σταδιακά αύξησε τον χρόνο.

3. Μην μπλοκάρεις τις ικανότητες σου.

« υποτιμώντας τον εαυτό σου, δεν υπηρετείς την ανθρωπότητα. Τίποτα δεν θα σε κάνει ξεχωριστό, αν καταπιέζεις τις ικανότητες σου για να μην κάνεις τους άλλους να αισθάνονται άβολα δίπλα σου. Είμαστε όλοι γεννημένοι για να λάμψουμε. Δεν είναι ένα προσόν που απευθύνεται μόνο σε λίγους, αλλά σε όλους. Με το που εσυ «λάμψεις», υποσυνείδητα το μεταφέρεις και στους άλλους. Μόλις απαλλαχτείς απο τον φόβο σου, όλοι γύρω σου απελευθερώνονται αμέσως.» Τονιζει η Marianne Williamson (Αμερικάνα συγγραφέας).

Αν ποτέ δεν προσπαθήσεις να αξιοποιήσεις τις μεγάλες ευκαιρίες που θα σου παρουσιαστούν, ή αν δεν επιτρέψεις στα όνειρα σου να γίνουν πραγματικότητα, δεν θα αντιληφθείς ποτέ τις πραγματικές σου δυνατότητες. Παραδέξου πως γεννήθηκες για να οφελήσεις τον κόσμο που ζούμε, φώναξε τις ιδέες σου, μην βοηθηθείς να αποτύχεις και πάνω από όλα μην διστάσεις να πετύχεις.

Κάνε restart πρώτα σε μικρά πράγματα, όπως το να μιλήσεις στην εργασία σου για το τι παραπάνω θα ήθελες να κάνεις. Πολλοί από εμάς δεν είμαστε ευχαριστημένοι στην δουλειά μας γιατί δεν μας αφήνουν να επεκταθούμε, πόσοι από εμάς όμως έχουμε πραγματικά «διαφημίσει» τα προσόντα και τις δεξιότητες μας; 

4. Διέγραψε κάθε δικαιολογία.

« Δεν είναι τα χαρτιά που έχεις, αλλά το πως εσυ παίζεις το παιχνίδι» σημειώνει ο Randy Pausch, στο βιβλίο του The last lecture.

Πολλοί από εμάς συνεχώς έχουμε και μια δικαιολογία για κάθε αποτυχία στην ζωή μας, ξεχνάμε πως εμείς είμαστε υπεύθυνοι των πράξεων μας. Θα πρέπει να διαγράψουμε μια και καλή κάθε δικαιολογία που έχει σχέση με το πως αρχίσαμε, ποιοι δεν μας στάθηκαν και ποιοι μπήκαν εμπόδιο στην πρόοδο μας. Οι αδυναμίες είναι δικές μας αρκεί να τις γνωρίσουμε και να τις διαγράψουμε.

Στα σίγουρα φαντάζει τρομαχτικό να ξέρεις πως εσυ είσαι υπεύθυνος για το τι πρόκειται να σου συμβεί, παράλληλα όμως είναι ενθουσιαστικό το να γνωρίζεις πως έχεις στα χέρια σου το παιχνίδι της ζωής.

Κάνε restart καταγράφοντας σε ένα χαρτί τις δικαιολογίες που εχεις σκεφτεί για μια σου αποτυχία (προσωπική ή επαγγελματική). Και άρχισε να σβήνεις όλες εκείνες που δεν συμμετέχεις εσυ, στο τέλος ίσως ανακαλύψεις πως δεν είσαι πουθενά γιατί προφανώς δεν θα έχεις πει την αλήθεια στον ίδιο σου τον εαυτό.

5. Διέγραψε τις παλιές νοοτροπίες .

«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που μαθαίνουν νέες δεξιότητες και τις συνδυάζουν με δημιουργικούς τρόπους» μας λέει ο Robert Greene, στο best seller "Mastery".

Υπάρχει συχνά η νοοτροπία πως αν είσαι έξυπνος ή έχεις κάποιο ταλέντο μπορείς να πετύχεις χωρίς καμία προσπάθεια. Φυσικά και κάνουν λάθος, και οι πετυχημένοι άνθρωποι έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο σε καθημερινή βάση για να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να μάθουν καινούργια πράγματα και να διευρύνουν τους ορίζοντες τους με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιώσουν τις ζωές τους. Θυμήσου, αυτός που είσαι σήμερα, δεν είναι απαραίτητο να είναι αυτός που θα είσαι αύριο.

Κάνε restart σκεφτόμενος ποιες είναι οι γνώσεις σου μέχρι και σήμερα στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει και στην συνέχεια προσπάθησε να βρεις πως μπορείς να τις εξελίξεις με νέες επιπλέον γνώσεις και σπουδές .

6. Κάνε block στην εφήμερη επιτυχία.

« Κάθε μέρα, με κάθε πιθανό τρόπο, γίνομαι όλο και καλύτερη» σημειώνει ο γάλλος ψυχολόγος Émile Coué.

Η επιτυχία μέσα σε μια νύχτα είναι τόσο σπάνια που πια έχει γίνει μύθος. Οι πραγματικά πετυχημένοι ανθρώποι γνωρίζουν πολύ καλά πως κάνοντας μικρές και βελτιωτικές επιτυχίες κάθε μέρα, σύντομα θα σου προσφέρουν μια τεράστια και μακρόχρονη επιτυχία. Για αυτό τον λόγο θα ήταν πολύ χρήσιμο να βελτιώνεσαι έστω και 1% προς τον στόχο που έχεις θέσει για το μέλλον σου.

Κάνε restart σκεφτόμενος τι θα ήθελες να πετύχεις στο μέλλον και καθημερινά κάνε μικρά βήματα προς τα εκεί. Σκέψου ότι θα ήθελες να γίνεις ο πρόεδρος της εταιρίας που εργάζεσαι, θα πρέπει να περάσεις πρώτα από όλες τις θέσεις της εταιρίας.

7. Διέγραψε την τελειόμανεια σου.

« Η τελειομανία είναι ο βιασμός στον εαυτό μας» βροντοφωνάζει η Anne Wilson Schaef (Αμερικάνα κλινική ψυχολόγος) και δεν έχει άδικο.

Ας αρχίσουμε με την βασική αρχή πως τίποτα δεν θα είναι τέλειο όσο και αν προσπαθήσουμε. Δυστυχώς αυτό ισχύει αφού ο εχθρός τους καλού είναι το καλύτερο. Ο φόβος της αποτυχίας ή ακόμη και της επιτυχίας όπως προαναφέραμε, μας αποτρέπει από το να δράσουμε πολλές φορές. Παρόλα αυτά ακόμη και όταν δράσουμε δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα, αφού κάθε φορά κάτι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει.

Κάνε restart κάνοντας αυθόρμητες πράξεις και χωρίς μετά να σκέφτεσαι το αποτέλεσμα. Προσπάθησε να διαγράψεις την σκέψη τι θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερα, μια ωραία ιδέα είναι ένα φαγητό ή ακόμη και μια βραδινή έξοδος με τους φίλους σου. Παρε αυθόρμητες αποφάσεις και μετά απόλαυσε τες χωρίς να τις κρίνεις .

8. Μπλόκαρε τον multi-tasking εαυτό σου.

« Δεν θα φτάσεις στον προορισμό σου, αν σταματάς και πετάς πέτρες σε κάθε σκύλο που γαυγίζει στον δρόμο σου» είναι ένα από τα αποθεύγματα του Βρετανού πολιτικού Winston S. Churchill.

Είτε στην δημοσιογραφική μου είτε στην «γιογκικη» καριέρα μου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους που εργαζόντουσαν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Τα παραδείγματα πολλά από μοντέλο- ηθοποιός- παρουσιαστής και στο τέλος συγγραφέας ή από γυμναστής- δάσκαλος γιόγκα- πίλατες- ζουμπά - life coacher. Άνθρωποι ζηλευτοί αφού όχι μόνο κατάφερναν να τραβήξουν το ενδιαφέρον αλλά απολάμβαναν και ένα μεγάλο κομμάτι της επαγγελματικής πίτας.

Όμως οι πραγματικά πετυχημένοι άνθρωποι με διάρκεια στον χρόνο ξέρουν να αφοσιώνονται σε ένα πράγμα την φορά, και μόνο όταν πια δεν θα έχουν να δώσουν κάτι άλλο θα ασχοληθούν με έναν άλλον τομέα. Το να είσαι 100% παρόν και πιστός σε ένα αντικείμενο γνώσης την κάθε φορά είναι επιτακτική ανάγκη για την επιτυχία.

Κάνε restart με το να γράψεις μια λίστα με πράγματα που πραγματικά πιστεύεις ότι είσαι καλός, ξέρεις ότι έχεις τις απαραίτητες γνώσεις αλλά πάνω από όλα τα αγαπάς και τα διασκεδάζεις. Να είσαι ειλικρινής αφήνοντας μακριά την ματαιοδοξία, την προσπάθεια για να τα καταφέρεις ή τις χρηματικές απολαβες. Έτσι θα ξεκαθαρίσεις τουλάχιστον στον εαυτό σου τι είναι αυτό που πραγματικά θες.

9. Διέγραψε την ανάγκη σου να έχεις τον απόλυτο έλεγχο.

« Κάποια πράγματα είναι στο χέρι μας, και κάποια δεν ειναι» λέει όσο πιο απλά μπορεί ο φιλόσοφος Επίκτητος, το θέμα είναι ποιος τον ακούει.

Το να αφήσω πίσω μου το επαγγελματικό όνειρο μιας τηλεοπτικής καριέρας δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, απλά ρεαλιστικά απεγκλωβίστηκα από όλα εκείνα που δεν ήμουν ικανός να ελέγξω. Το θέμα είναι να συγκεντρωθείς στα πράγματα που μπορείς εσυ να κατάνοησεις και με την κατάλληλη συμπεριφορά να τα ελέγξεις. Μόνο τότε θα ακουστείς πραγματικά.

Κάνε restart και σκέψου γιατί κάποια θέματα στην ζωή σου δεν έχουν την έκβαση που εσυ επιθυμείς. Δες ποια μπορείς πραγματικά εσυ να ελέγξεις και πια όχι. Αν αυτά που δεν έχεις επιρροή σε στεναχωρούν ή σε πάνε πίσω στην ζωή σου, απλά αποχώρησε και θα αισθανθείς ανακουφισμένος.

10. Μπλόκαρε την ανάγκη σου να λες Ναι, σε ότι δεν υποστηρίζει τους στόχους σου.

«Αυτός που θα κατακτήσει λίγα, θα θυσιάσει λίγα. Αυτός που θα καταφέρει αρκετά, θα θυσιάσει αρκετά. Αυτός που θα καταφέρει τα πάντα, θα θυσιάσει και τα πάντα.» τονίζει με ωμότητα ο βρετανός συγγραφέας James Allen.

Την περίοδο που σπούδαζα την τέχνη της γιόγκα αναγκάστηκα να «κόψω» πολλές από εκείνες τις συνήθειες που δεν βοηθούσαν τον σκοπό μου. Όταν έγινα επαγγελματίας αναγκάστηκα να προσαρμόσω απο την αρχή την καθημερινότητα μου, και στο τέλος άλλαξε εντελώς η ζωή μου. Όταν όλα όμως μπήκαν σε έναν δρόμο, συνειδητοποίησα πως αυτή ήταν η ζωή που ήθελα και όχι η προηγούμενη, όποτε όλα εκείνα τα «όχι» ήταν στην ουσία πολλά «ναι» για το μέλλον που ερχόταν.

Οι πετυχημένοι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά ότι για να πετύχουν έναν στόχο θα πρέπει να πουν πολλά Όχι. Όχι σε δραστηριότητες, φίλους, οικογένεια και συναδέλφους.

Κάνε restart «θυσιάζοντας» καθημερινά συνήθειες που σε πάνε πίσω ή αποδεδειγμένα γνωρίζεις πως συμβάλουν αρνητικά είτε στην υγεία σου είτε στην επίτευξη του στόχου σου. Μόλις απαλλαγείς αντικατέστησε τες με νέες πιο κοντά στον τελικό σου προορισμό συνήθειες.

11. Διέγραψε από την ζωή σου τους τοξικούς ανθρώπους.

« Είσαι ο μέσος όρος των πέντε πιο κοντινών σου ανθρώπων» βγάζει το συμπέρασμα ο Jim Rohn, συγγραφέας και εμψυχωτικός ομιλητής. Με λίγα λόγια οι ανθρώποι με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο καιρό συμβάλουν σημαντικά στον χαρακτήρα μας και την εξέλιξη μας.

Ακούγεται ίσως άσχημο μα οι άνθρωποι που είναι γύρω σου θα πρέπει να είναι εξίσου φιλόδοξοι με εσένα ή τουλάχιστον να σε υποστηρίζουν στα όνειρα σου. Εάν περνάς τον χρόνο σου με άτομα που δεν έχουν κίνητρα στην ζωή ίσως σε πάνε πίσω, παρόλα αυτά εσυ ο ίδιος θα μπορούσες να τους ανοίξεις τον δρόμο προς την επιτυχία.

Το να κάνεις παρέα με άτομα που έχουν υψηλά κίνητρα, ακόμη και αν είναι πιο προχωρημένα ή διαφορετικά από τα δικά σου, θα σε βοηθήσει πολύ στην εξέλιξη σου. Όχι επειδή θα θες να τα ανταγωνιστείς, αλλά επειδή θα κινητοποιήσουν τις φιλοδοξίες και τα προσόντα σου.

Κάνε restart κάνοντας μια λίστα με φίλους και ανθρώπους που είναι πιο κοντά σε αυτό που εσυ θεωρείς επιτυχία. Σε καμία περίπτωση δεν σε προτρέπω να απαρνηθείς φίλους και παρέες, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις με ποιον μπορείς να πορευθείς και από ποιον μπορείς να βοηθηθείς για την εξέλιξη σου.

12. Μπλόκαρε την ανάγκη σου να αρέσεις.

« Ο μόνος τρόπος που μπορείς να εκνευρίσεις τους άλλους, είναι απλά να μην κάνεις τίποτα» μας συμβουλεύει ο Oliver Emberton (διανοούμενος και συγγραφέας). Και δεν έχει καθόλου άδικο, αν σκεφτείς εντελώς κυνικά τον εαυτό σου σαν ένα προϊόν. Κάποιοι θα σε λατρέψουν και κάποιοι όχι, αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς και προέκταση της κοινωνίας.

Ειναι απολύτως φυσιολογικό και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτο, παρά μόνο το να παραμένεις αυθεντικός και πιστός στα πιστεύω σου. Ακούγεται πολύ τετριμμένο, αλλά λένε πως όταν μεγαλώνει ο αριθμός των haters σου, αυτό σημαίνει  πως κάνεις και σημαντικά πράγματα.

Κάνε restart κάνοντας μια λίστα με τις αξίες σου σαν άνθρωπος και άρχισε να σημειώνεις ποιες από αυτές θα σε κάνουν αρεστό στους άλλους. Σκέψου αν θα τις άλλαζες για να προσελκύσεις περισσότερο κόσμο δίπλα σου.

13. Μπλόκαρε τα social media.

«Το πρόβλημα είναι ότι νομίζουμε ότι έχουμε χρόνο» μας λέει χαριτολογώντας ο Jack Kornfield, Αμερικανός συγγραφέας και δάσκαλος της Βουδιστικής θρησκείας. Η καταναγκαστική ενασχόληση με τα social media και την τηλεόραση, έχει γίνει πια μια κοινωνική αρρώστια.

Κάνεις δεν προτείνει να διαγράψεις τους λογαριασμούς σου, αλλά μπορείς σιγά σιγά να μπλοκάρεις την ανάγκη σου να βρίσκεσαι online συνεχώς, ακόμη και αν είναι μέρος της εργασίας σου. Είναι πολύ διαφορετικό να είσαι ένας συνεχώς ενεργος χρήστης και πολύ διαφορετικό απλά να περνάς τον χρόνο σου.

Κάνε restart βάζοντας χρονόμετρο στην διάρκεια που σπαταλάς κάθε μέρα στα social media και στην τηλεόραση. Προσπάθησε σταδιακά να μειώσεις τον χρόνο και να αποφύγεις να τα χρησιμοποιείς όταν κάνεις παράλληλα και άλλη δραστηριότητα, όπως φαγητό ή απλά μια βόλτα. Μείωσε την ανάγκη σου να θες να επικοινωνήσεις κάθε τι που σου συμβαίνει, απλά απολαύσε το μόνος ή με τους αγαπημένους σου. Σβήσε το κινητό σου και απομάκρυνε το από την κρεβατοκάμαρα σου.


Παναγιώτης Κοντογιώργος.