«Γιατί θες να γίνεις δάσκαλος γιόγκα;»

2022-01-13

Προσωπικά πιστεύω πως αν σε ρωτήσει κάποιος γιατί σου αρέσει Κάτι και του απαντήσεις συγκεκριμένα πράγματα, μάλλον δεν σου αρέσει πραγματικά πολύ αυτό το Κάτι...

Ποιος μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια γιατί του αρέσει η μουσική, το θέατρο, ένα βιβλίο, το σινεμά, το ηλιοβασίλεμα, η θάλασσα ή ένα κορίτσι ή ένα αγόρι; Το ίδιο ισχύει και στην ερώτηση γιατί σου αρέσει η Yoga. Η απάντηση για τον καθένα είναι ξεχωριστή και πολύ προσωπική, μα για εμένα οι απαντήσεις είναι ταυτόχρονα πολλές και καμία, αφού κάθε φορά έχω μια διαφορετική εμπειρία. 

Κλείνοντας σχεδον 10 χρόνια στην διδασκαλία αυτής της τέχνης, απορώ ακόμη γιατί αφήνω τους μαθητές μου να με αποκαλούν «δάσκαλο» αφού απέχω πολύ ακόμη από αυτήν την προσφώνηση. Ο καλύτερος τίτλος όπως λέει και η αγαπημένη φίλη και συνάδελφος Ιωάννα Κολιακουδακη, είναι ο «συντονιστής» τάξης Yoga, αφού στην ουσία βιώνουμε όλοι μαζί κάθε φορά κάτι καινούργιο, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Προερχόμενος από τον αδηφάγο χώρο των media (όπως με χιούμορ, αλλά πολύ σωστά αναφέρω στο βιογραφικό μου) βρήκα έναν χώρο που παρά τον ανταγωνισμό που τον διέπει, σου προσφέρει απλόχερα την επιλογή να παραμείνεις πιστός και αληθινός στον εαυτό σου. 

Μπορεί να μην μπορώ να σου απαντήσω ξεκάθαρα γιατί μου αρέσει η Yoga, μπορώ όμως να την περιγράψω με μια μόνο λέξη, και η λέξη αυτή είναι η : Αλλαγή. Αλλαγή πρώτα σε σωματικό επίπεδο και μετέπειτα σε πνευματικό, ή και αντίστροφα ή ένα από τα δυο. Και αν με ρωτήσεις πως γίνεται αυτό ; Θα σου απαντήσω ότι όλα αρχίζουν, όταν αλλάζει η σπονδυλική σου στήλη. Η διαδικασία αυτή δεν είναι απλή, θέλει επιμονή και υπομονή, όμως το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε επιβραβεύσει.

Καθώς η σπονδυλική μου στήλη «ψήλωνε» και η στάση του σώματος μου άλλαζε, ο νους μου μέρα με την μέρα «γαλήνευε». Καθώς «έμπαιναν» τα κόκαλα, οι αρθρώσεις και οι μύες μου στην θέση τους, ο νους μου «στοιχειοθετούσε» σαν καλή γραμματέας, τα πάντα στην σωστή σειρά. Και όταν όλα αυτά ολοκληρώθηκαν, ήρθε η αναπνοή και τα ζωντάνεψε. 

Ίσως ο λόγος που έγινα «δάσκαλος» ή καθοδηγητής (άλλη βαριά λέξη και αυτή) είναι γιατί θέλω να βιώσουν και άλλοι ανθρώποι αυτή την αλλαγή... ή κάπου μέσα μου θέλω να ξανά- βιώσω αυτή την μεταμορφωτική εμπειρία. Ο λόγος που συμβάλω στην εκπαιδευτική διαδικασία των νέων συναδέλφων είναι γιατί πιστεύω πια πως ο κόσμος μας θα γίνει πολύ καλύτερος αν ασχοληθούν και άλλοι άνθρωποι με την Yoga. Και για να το διαχωρίσω εδώ, δεν ενοω τις «ακροβατικές» ή ακραίες θέσεις, μα την φιλοσοφία και τον καθημερινό τρόπο σκέψης και ζωής.

Την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσει λοιπόν κάποιος γιατί κάνεις Yoga, θυμήσου την παλιά καλή διαφήμιση και πες του με χαμόγελο: Γιατί, έτσι μου αρέσει !!!

Πάνος κοντογιωργος