Γιατί τα παιδιά μας πρέπει να κάνουν yoga ?

2021-08-03

Περισσότερο από ποτέ τα παιδιά σήμερα περνoύν πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι ή καθισμένα στα θρανία τους στο σχολείο. Οι διασκεδαστικές δραστηριότητες των παιδιών μας δεν θα έπρεπε να περιορίζονται στην τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα tablets. Επιπλέον, όταν αναφερόμαστε σε αθλητικές δραστηριότητες, συνήθως σκεφτόμαστε κάποιο συγκεκριμένο άθλημα ή παιχνίδια σε εξωτερικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο όμως, πολλές φορές παραμελούμε την συναισθηματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Η αρχαία πρακτική της yoga είναι το ίδιο ωφέλιμη για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες.

Η yoga μάς επιτρέπει να αλληλεπιδρούμε με τα παιδιά μας με έναν παιγνιώδη τρόπο, διεγείροντας την φαντασία τους και την επιθυμία τους για ζωή απολαμβάνοντας τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Η yoga κρατάει τα παιδιά σε φόρμα, γεμάτα ενθουσιασμό και περιέργεια, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται εκπαιδευτική. Με τον χρόνο και με μια σταθερή και συνεπή πρακτική τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες, παρέα με πολλά άλλα ψυχικά και σωματικά οφέλη.

Παρακάτω θα δούμε αρκετούς λόγους για τους οποίους τα παιδιά χρειάζονται τη yoga στη ζωή τους.

1. Ενισχύεται η συγκέντρωση. Όταν τα παιδιά κάνουν πρακτική στις θέσεις της yoga, αυτόματα εξασκούν και την ικανότητα τους να συγκεντρώνονται καλύτερα. Άλλωστε, η yoga ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν ως μια μορφή διαλογισμού, μια πρακτική η οποία χρειάζεται μεγάλη ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης. Τα παιδιά λοιπόν, μέσα από αυτή την πρακτική μαθαίνουν πώς να παραμένουν ακίνητα και συγκεντρωμένα σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό. Ενισχυμένη συγκέντρωση σημαίνει πως ακόμα και κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων αυξάνεται η διάρκεια προσοχής τους και ο χρόνος εργασίας τους, βοηθώντας στην βελτίωση της σχολικής τους επίδοσης.

2. Αυξάνεται η ευλυγισία και η ισορροπία. Η yoga τονώνει τους μύες των παιδιών με ήπιο τρόπο και με ασφάλεια, κάτι που βοηθάει ιδιαιτέρως την ευλυγισία τους και την ισορροπία τους. Με την πρακτική των θέσεων της yoga τα παιδιά γίνονται πιο δυνατά. Δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία είναι τρία πολύ σημαντικά εφόδια για παιδιά που τους αρέσουν τα παιχνίδια και οι περιπέτειες, που πέφτουν αλλά δεν χτυπάνε.

3. Βελτιώνεται η αυτοεικόνα. Τα παιδιά που ασχολούνται με την yoga νιώθουν πολύ καλύτερα με τον εαυτό τους και είναι πιθανότερο να είναι πιο υγιή και χαρούμενα συγκριτικά με άλλους συνομήλικούς τους που δεν κάνουν yoga. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί μέσα από την yoga προωθείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ενώ μετά την πρακτική νιώθει κανείς και σωματικά αλλά και ψυχικά ανανεωμένος, πράγμα που ενισχύει την σωματική και ψυχική υγεία. Τα παιδιά καθοδηγώντας το σώμα τους από τη μια asana στην άλλη αντιλαμβάνονται καλύτερα το σώμα τους και τι είναι ικανά να κάνουν με αυτό. Επίσης, μαθαίνουν περισσότερα για το πνεύμα τους και πώς ο τρόπος που σκέφτονται επηρεάζει τη στάση τους απέναντι στη ζωή τους, αλλά και στους άλλους. Μαθαίνουν όλα αυτά που μπορούν να πετύχουν μέσα από τον μοναδικό τρόπο που το καθένα σκέφτεται και αντιδρά. Η επίγνωση του σώματος, του μυαλού, της ψυχής, αλλά και όλων αυτών που μπορούν να πετύχουν όταν αυτά τα τρία δουλεύουν σε αρμονία, βοηθά πραγματικά τα παιδιά να εξελιχθούν σε άτομα με αυτοπεποίθηση, ευγένεια και υπευθυνότητα.

4. Η συνεχής πρακτική ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Όταν ένα παιδί μπορεί να επιδείξει σπουδαία ευλυγισία και ευκινησία θαυμάζει την ίδια του την ικανότητα που καταφέρνει κάτι τόσο απαιτητικό. Επίσης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η βελτιωμένη σχολική επίδοση είναι κάτι που βοηθάει το παιδί να χτίσει την αυτοπεποίθηση του και την αυτοεικόνα του ανάμεσα στους συνομήλικούς του. Μέσα από την πρακτική της yoga προωθείται η ηρεμία και η επίγνωση. Τα παιδιά σήμερα έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης σχετικά με το άγχος που βιώνουν εξαιτίας του μεγάλου όγκου σχολικών εργασιών και των υψηλών προσδοκιών που έχουν οι γονείς αλλά και οι δάσκαλοί τους. Τα παιδιά πιέζονται συνεχώς για να επιτύχουν πάντα το καλύτερο και όταν δεν συμβαίνει αυτό, πολύ συχνά τα βλέπουμε να βιώνουν ακόμα και βαριά κατάθλιψη. Η yoga όμως μπορεί να τα βοηθήσει να αποσυμπιεστούν και να χαλαρώσουν όταν νιώθουν πιεσμένα ή μελαγχολικά. Στην πραγματικότητα τα βοηθάει να ζουν την ζωή τους με επίγνωση και να μπορούν να τιθασεύουν ό,τι τα αγχώνει και τα πιέζει, επιτυγχάνοντας ψυχική ηρεμία.

5. Η yoga δεν είναι ανταγωνιστική. Μέσω της yoga αυτό που κυρίως μαθαίνουμε είναι πως το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και πως τα διαφορετικά σώματα κάνουν και διαφορετικά πράγματα, κάτι απολύτως αποδεκτό. Δεν υπάρχει κάποιος που είναι καλύτερος στην yoga από κάποιον άλλο. Απλά, μέσα από τη yoga εξερευνούμε το σώμα μας και μαθαίνουμε από αυτό, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Η yoga είναι πραγματικά κατάλληλη για κάθε σώμα και για κάθε άνθρωπο, διδάσκοντας την αγάπη για τον εαυτό μας. Ένα πολύτιμο μάθημα που θωρακίζει τα παιδιά ενάντια στα συναισθήματα αμφιβολίας και ανασφάλειας.

6. Namaste: «Υποκλίνομαι μπροστά σου» - «Το φως μέσα μου υποκλίνεται στο φως μέσα σου». Η yoga προάγει την αποδοχή και την ανεκτικότητα στους άλλους. Με την πρακτική της yoga, τα παιδιά από πολύ νωρίς μαθαίνουν ότι όλα τα έμβια όντα πρέπει να τα περιποιούμαστε και να τα σεβόμαστε ακριβώς όπως είναι. Με αυτόν τον τρόπο προάγουμε την ειρήνη μέσα μας, δίπλα μας, γύρω μας.

7. Μαθαίνουμε να εφαρμόζουμε τεχνικές ηρεμίας. Τα παιδιά πολύ συχνά εκφράζουν την αναστάτωση τους με κλάμα και εκρήξεις θυμού. Όταν δουλεύουν μέσω της πρακτικής τους πάνω σε ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές συγκέντρωσης, σιγά σιγά αρχίζουν να μαθαίνουν και πώς να τα εφαρμόζουν στην καθημερινότητα τους, ώστε να αντιδρούν με τρόπο κατάλληλο σε κάθε περίσταση. Ίσως το πιο σημαντικό που διδάσκει η yoga στα παιδιά είναι ότι η ηρεμία όχι απλά επιτρέπεται αλλά ενθαρρύνεται κιόλας. Η επίτευξη της αποσυμπίεσης και της ηρεμίας δεν είναι καθόλου εύκολη και χρειάζεται προσπάθεια για την εφαρμογή της. Η yoga εφοδιάζει το μυαλό με «χώρο» για να ηρεμεί και να κατασταλάζει.

8. Η yoga προωθεί τη συνεργασία, μιας κι εστιάζει στη δημιουργία σχέσεων πρώτα απ' όλα με τον εαυτό μας και έπειτα με τους ανθρώπους γύρω μας. Μέσω της πρακτικής, τα παιδιά έχουν πολλές ευκαιρίες να μάθουν να δουλεύουν ομαδικά και πως οι πράξεις μας ή τα λόγια μας επηρεάζουν τους άλλους. Σε ασκήσεις που γίνονται σε ζευγάρια ή σε ομάδες μαθαίνουν να είναι ευγενικοί μεταξύ τους, αλλά και να εκφράζουν τις προσωπικές τους επιθυμίες.

Μέσω της yoga μαθαίνουμε να ακούμε και να εκτιμούμε την εσωτερική μας φωνούλα που μας λέει τι χρειαζόμαστε και πώς με όμορφο και αποδεκτό τρόπο να το υπερασπιστούμε και να το ζητήσουμε.

Όλα αυτά τα οφέλη δένουν πολύ αρμονικά μεταξύ τους. Όταν τα παιδιά μάθουν να αγαπούν και να αποδέχονται τον εαυτό τους για αυτό που στα αλήθεια είναι, να βλέπουν το καλό μέσα στους άλλους, να επικεντρώνονται στο να ηρεμούν το μυαλό τους και να έχουν επίγνωση των έμφυτων ικανοτήτων τους, τότε έχουν στα χέρια τους σπουδαία εργαλεία για την επίτευξη γαλήνης και προσαρμοστικότητας.

Είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν ένα χαρακτήρα αισιόδοξο απέναντι στη ζωή και στις ικανότητες τους και ας ελπίσουμε ότι θα υποκύψουν δυσκολότερα σε καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης ή άλλου είδους ψυχικές ασθένειες που δυστυχώς είναι τόσο κοινές στη σύγχρονη εποχή.

Τα παιδιά πιέζονται συνεχώς να είναι συγκεντρωμένα και παραγωγικά. Τα μυαλουδάκια τους συνεχώς μεταπηδούν από τη μια δραστηριότητα στην άλλη όλη μέρα, πολύ συχνά μέχρι να έρθει η ώρα να κοιμηθούν. Η yoga τούς μαθαίνει ότι δεν χρειάζεται να είναι πάντα έτσι οι μέρες τους. Μπορούν να ηρεμούν και να μένουν ακίνητα ως προς το σώμα και το πνεύμα τους. Και τότε θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για όλα αυτά που θα έρθουν στην ενήλικη ζωή τους.

Τα παιδιά είναι στην πραγματικότητα γεννημένοι yogis. Η έμφυτη εμπιστοσύνη που δείχνουν στους άλλους, συνδυασμένη με την απουσία αναστολών, τους επιτρέπει να δεχτούν τις τεχνικές της yoga και να ανθίσουν μέσα από αυτές με τρόπο συναρπαστικό.

Εμμανουέλα Τσαγκαράκη