«Γιατί να κάνω Γιόγκα;»

2021-11-28

Πριν δούμε και αναλύσουμε τους λόγους γιατί καποιος επιβάλλεται πια να ασχοληθεί με το σωματικο και πνευματικό κομμάτι της γιόγκα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε Τι είναι η γιόγκα;

Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «yuj» και σημαίνει «ένωση του νου και του σώματος». Μέσω της γιόγκα ο ασκούμενος επιχειρεί να κάνει την ενδοσκόπησή του και να αποκτήσει αρμονία στη σωματική, τη διανοητική-συναισθηματική και την πνευματική υπόστασή του. Ως φιλοσοφία, η γιόγκα προτείνει έναν τρόπο σκέψης και ζωής και η φυσική άσκηση είναι ένα τμήμα μόνο της φιλοσοφίας της γιόγκα, που σκοπό έχει να προετοιμάσει το σώμα για το διαλογισμό. Στη σύγχρονη εξέλιξη της γιόγκα, όμως, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην άσκηση, με αποτέλεσμα πολλοί να συνδέουν πλέον τη γιόγκα αποκλειστικά με το σωματικό κομμάτι της.


Σε τι μπορεί να βοηθήσει η γιόγκα ;

Αισιοδοξία

Υπάρχει κάτι που κάνει έναν γιόγκι ευτυχισμένο: μία ώρα asanas -μια ακολουθία από όρθιες, καθιστές και στάσεις ισορροπίας, αυξάνει τα επίπεδα του αμινοξέος GABA (τα χαμηλά επίπεδά του συνδέονται με την κατάθλιψη) του εγκεφάλου κατά 27%, σε σύγκριση με μια σιωπηλή ομαδική ανάγνωση, έδειξαν διάφορες μελέτες.

Όχι πια πόνος στην πλάτη

Ξεχάστε τους πόνους χαμηλά στην πλάτη. Όσοι αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα και έκαναν δύο 90λεπτά μαθήματα γιόγκα την εβδομάδα για περίπου έξι μήνες, σημείωσαν υποχώρηση του πόνου κατά 56%, σύμφωνα με μελέτη. Όσοι ακολουθούσαν θεραπείες για τον πόνο, όπως φάρμακα ή φυσιοθεραπεία, σημείωσαν μείωση μόνο κατά 16%. Η γιόγκα βελτιώνει τη στάση του σώματος και ενισχύει τους μυς της πλάτης, κρατώντας τον πόνο μακριά, λένε οι ερευνητές.

Ποιοτικός ύπνος

Όσοι έπασχαν από προβλήματα αϋπνίας, κοιμήθηκαν 15 λεπτά γρηγορότερα και μία ώρα περισσότερο κάθε βράδυ, μετά από δύο μήνες μιας 45λεπτης προπόνησης γιόγκα καθημερινά πριν τον ύπνο. Ερευνητές πιστεύουν ότι η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώνουν, καθιστώντας ευκολότερο τον ύπνο. Τρεις εβδομαδιαίες συνεδρίες κάθε μέρα, μπορεί επίσης να βοηθήσουν να κοιμάστε πιο βαθιά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Καλύτερο sex

Μπορείτε να ενισχύσετε τη διάθεσή σας για σεξ, κάνοντας asanas καθημερινά, σύμφωνα με μελέτη του Journal of Sexual Medicine. Μια σχέση αγάπης: η γιόγκα βοηθά στη μείωση του άγχους, επίγνωση του σώματος και ακόμα επιταχύνει την απελευθέρωση ορμονών. Όλο αυτό μεταφράζεται σε μια ώθηση στη λίμπιντο και καλύτερο σεξ. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε καθημερινά γιόγκα, δύο ώρες την εβδομάδα μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Υψηλή αυτοπεποίθηση

Η γιόγκα μπορεί να αποτελέσει το «εισιτήριο» για να αγαπήσετε το σώμα σας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Οι γυναίκες που έκαναν γιόγκα τακτικά, δήλωσαν ικανοποίηση με το σώμα τους κατά 20% περισσότερο από εκείνες που έκαναν αερόμπικ, παρόλο που και οι δύο ομάδες είχαν υγιές βάρος. Το «μυστικό» μπορεί να είναι ότι η γιόγκα «ζητά» να εναρμονιζόμαστε με το πώς αισθάνεται το σώμα σας και τι μπορεί να κάνει και όχι το πώς φαίνεται.

Τόνωση από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Οι έξυπνοι γιόγκι γνωρίζουν ότι τα βάρη δεν είναι ο μόνος τρόπος για να σμιλέψουμε το σώμα μας. Η γιόγκα είναι προπόνηση δύναμης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Χρησιμοποιούμε το βάρος του σώματός μας για να μετακινηθούμε από στάση σε στάση και σε ορισμένες στάσεις, σηκώνουμε κάθε κιλό του. Για εξασφαλισμένη σύσφιξη, επικεντρωθείτε σε asanas που σμιλεύουν τους μυς.

Αίσθηση ηρεμίας

Διώξτε μακριά το άγχος! Οι γυναίκες που έκαναν γιόγκα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για δύο ή περισσότερα χρόνια, απελευθέρωσαν 41% λιγότερες κυτταροκίνες (ένας τύπος πρωτεΐνης) που μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι και κακοδιάθετοι σε σχέση με τους αρχάριους γιόγκα, έδειξε μια μελέτη του Psychosomatic Medicine.

Χρήσιμα tips:

* Ένας πρωτάρης θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή. Δεν πρέπει να περιμένει αποτελέσματα από την πρώτη εβδομάδα.

* Πριν αποφασίσετε ποιο είδος γιόγκα σας ταιριάζει, πειραματιστείτε σε διάφορα είδη για να βρείτε το πιο κατάλληλο για εσάς.

* Αποφύγετε τα πολυάριθμα τμήματα των γυμναστηρίων.

* Αν δεν έχεις ευλυγισία, μην αποθαρρύνεσαι. Θα την αποκτήσεις μέσω της γιόγκα!

* Στη γιόγκα υπάρχουν διάφορα επίπεδα δυσκολίας. Στην αρχή ξεκινάς από τα... απλά, αλλά σταδιακά θα διαπιστώσεις πως μπορείς να κοπιάσεις αρκετά αν το επιθυμείς.

Παναγιώτης Κοντογιώργος.