«Έρωτας στα χρόνια της χολέρας»

2022-02-25
Ερωτευμένα ζευγάρια με καταγωγή από τις δύο χώρες ανεβάζουν φωτογραφίες με τα διαβατήρια τους ενώ φιλιούνται. Δεν είναι ποζεριές για το ίνσταγκραμ, αλλά πραγματικές ιστορίες ζωής. 


 Η φωτογραφία με το κορίτσι και το αγόρι στη συναυλία τραβήχτηκε το 2019. Εκείνη από τη Ρωσία, εκείνος από την Ουκρανία. Η Juliana Kuznetsova και ο αρραβωνιαστικός της ήταν σε μια συναυλία του Λευκορώσου ράπερ Max Korzh, στην Πολωνία. «Δεν είχαμε πολιτικές προθέσεις με αυτή τη φωτογραφία. Αλλά αφού απογειώθηκε στο Διαδίκτυο -διάβασα ένα σωρό σχόλια, τόσο καλά όσο και κακά- κατάλαβα ότι ίσως μια φωτογραφία σαν αυτή μπορεί να δώσει κάποια ελπίδα στους ανθρώπους...» Ο Korzh, ο καλλιτέχνης που πήγαν να δουν σ΄ εκείνη τη συναυλία της φωτογραφίας, απαγορεύτηκε στην Ουκρανία για κάποιο καιρό επειδή έπαιξε επί ρωσικού εδάφους το 2015. 

Κάποιοι πήραν ελπίδα από τη φωτογραφία και άλλοι έμειναν άναυδοι: «Είπε κάποιος σε αυτόν τον νεαρό πόσα παιδιά από την Ουκρανία έμειναν ορφανά λόγω των τριών χρωμάτων που κρέμονται στους ώμους αυτού του κοριτσιού;» Άλλοι σχολιαστές αναρωτήθηκαν αν το ζευγάρι ήταν πραγματικά ερωτευμένο ή αν επρόκειτο περί ρωσικής προπαγάνδας. 


 Κι αυτή είναι μόνο μια ιστορία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν «έγινε» σήμερα. Πάντως τις ώρες που διεξάγεται μπορείς να βρεις άρθρα σε οικονομικά έντυπα, του τύπου: «7 μετοχές βιομηχανιών όπλων που μπορείς να επιλέξεις την εποχή του πολέμου στην Ουκρανία».