5 λόγοι για να διαλέξεις το επάγγελμα του δασκάλου yoga.

2021-08-04

Το να διαλέξεις τον χώρο της Υοga ως επαγγελματική καριέρα, ίσως να μην είναι πολύ ικανοποιητικό στα αυτιά του κοινωνικού συνόλου, μιας και από μόνο του είναι μια επανάσταση στα ελληνικά επαγγελματικά πρότυπα.

Είναι πάντα αρκετά δύσκολο να κοιτάς πιο μπροστά από την εποχή σου και να ασχολείσαι με κάτι διαφορετικό και ίσως ασυνήθιστο. Παρόλα αυτά - ακόμη και μέσα στην υγειονομική κρίση που βιώνουμε- οι καιροί και οι πεποιθήσεις αλλάζουν έτσι και οι ανάγκες της εκάστοτε αγοράς.

Η ζήτηση για εναλλακτικά επαγγέλματα τόσο στην χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο αυξάνεται και όπως και με την οικονομική ύφεση των προηγούμενων ετών ο κόσμος αναζητούσε διεξόδους σε τέτοιους είδους ασχολίες.

Τι περιμένεις λοιπόν; Εάν πραγματικά πιστεύεις πως είναι το όνειρο σου, άδραξε την ευκαιρία και κάντο πραγματικότητα.

1. Μοναδική Εμπειρία.

Στα σίγουρα είναι εύκολο να βρεις έναν γιατρό ή έναν επιχειρηματία που να κερδίζει αρκετά χρήματα από την επαγγελματική του δραστηριότητα, όμως το ζητούμενο εδώ είναι να βρεις αυτό που γεμίζει την ψυχή σου και ταυτόχρονα και το πορτοφόλι σου. Η επιλογή καριέρας στον χώρο της γιόγκα θα σου προσφέρει την επιλογή της ελευθερίας επαγγελματικών κινήσεων (ακόμη και αν στην αρχή σου φαντάζει ένα τεράστιο βουνό). Θα έχεις την ευκαιρία να εργαστείς με τους δικούς σου κανόνες, ακολουθώντας βέβαια τους "κανόνες ηθικής" της Yoga.

Σε σύγκριση με πολλά άλλα επαγγέλματα, η διδασκαλία της Yoga είναι μια ενθουσιώδης εμπειρία κάθε φορά, αφού ίσως είναι το μοναδικό επάγγελμα που σου επιτρέπει την σύνδεση με τον μαθητή-πελάτη σου. Η σύνδεση αυτή έρχεται αναπόφευκτα αφού μαζί με τον μαθητή σου προσπαθείτε να βρείτε κώδικες επικοινωνίας για έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

2. Οικονομική ευκαιρία.

«Μα πόσα βγάζει ένας δάσκαλος Yoga;» «Είναι αρκετά για να πληρώσεις τους λογαριασμούς; Να ταΐσεις την κοιλιά σου και να πας διακοπές το καλοκαίρι;»

Η απάντηση είναι ναι μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά, αν και χρειάζεται όχι μόνο όραμα και γνώσεις αλλά και θέληση και σκληρή δουλειά. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το γενικό αβέβαιο κλίμα της εποχής μας, αλλά είναι ένα αρκετά καλοπληρωμένο επάγγελμα - ειδικά σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής - για αυτό εξασφάλισε ένα πτυχίο με διεθνή αναγνώριση.

Μην ξεχνάς πως όπως όλες οι άλλες δουλειές, έτσι και αυτή θα σε κάνει μοναδικό ανάλογα με τις γνώσεις σου και την εμπειρία σου. Εσύ καθορίζεις την τιμή σου στα ιδιαίτερα και στα ομαδικά μαθήματα, και θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν σου όλες τις παραμέτρους από την απόσταση, την ώρα και το επίπεδο του μαθητή σου κάθε φορά !

3. Εργασία με Αυτοεπίγνωση.

Η ενασχόληση σου με την Υοga θα σε οδηγήσει βαθύτερα στον εαυτό σου, θα διαλύσει τις σκιές και η διαδικασία της αυτοεπίγνωσης είναι προ των πυλών. Ο εγωισμός, η απληστία, ο θυμός και το μίσος είναι μερικοί λόγοι που δεν σε αφήνουν να βρεις το σωστό μονοπάτι για εσένα. Πόσες δουλειές πραγματικά μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τέτοια εμπόδια; Συνήθως απλά στα εμφανίζουν μπροστά σου.

Για να γίνεις ένας επαγγελματίας συντονιστής μαθημάτων Υoga πρέπει να βρεις το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα - που στην πραγματικότητα δεν τελειώνει ποτέ- μόνο έτσι θα αναζητήσεις και θα βρεις πιο εσωτερικά κομμάτια του εαυτού σου εκτός από το φυσικό σου σώμα. Μέσα από την εργασία σου θα εντυπωσιαστείς σε καθημερινή βάση με τα πράγματα που έχεις να ανακαλύψεις αλλά και τις μοναδικές στιγμές που έχεις να ζήσεις.

4. Δουλειά με προκλήσεις.

Αλήθεια, τι είναι μια ζωή χωρίς προκλήσεις; Όλες οι δουλειές έχουν τις δικές τους δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά τι συμβαίνει όταν οι προκλήσεις αυτές έχουν αποκλειστικά να κάνουν με την σωματική σου υγεία και πνευματική ευημερία; Ως δάσκαλος Υοga γρήγορα θα αντιληφθείς ότι κάθε πόρτα που κλείνει είναι για εσένα μια νέα αρχή για κάτι καλύτερο. Καινούργια μαθήματα, δυναμικά ξεκινήματα, μα πάνω απ' όλα ένας νέος δυναμικότερος Εσύ.

Συντονίζοντας μια αίθουσα με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους, αναθέτεις στον εαυτό σου νέους πιο υψηλούς στόχους για να κατακτήσεις, τόσο σε σωματικό αλλά και σε γνωσιακό και πνευματικό επίπεδο, με αποτέλεσμα μετά από κάθε μάθημα εσύ ο ίδιος να βρίσκεσαι πιο δυνατός και πιο «σοφός».

5. Ταξιδεύοντας στον κόσμο.

Και ποιος δεν θέλει να δει τον κόσμο ; Δουλεύοντας σαν δάσκαλος Yoga θα έχεις από νωρίς την ευκαιρία να δεις νέα πράγματα, να ταξιδεύεις σε νέους τόπους (ακόμη και σε αγνώστους για εσένα αλλά κοντινούς προορισμούς) και φυσικά να έρθεις σε επαφή με νέους ανθρώπους. Μια καριέρα σε αυτόν τον χώρο θα σου δώσει το επιθυμητό «πάσο» για να ταξιδέψεις σε κοντινούς και μακρινούς προορισμούς με πολιτισμό και ιστορία.

Τα yoga retreats, που μπορείς να εργαστείς ή να διοργανώσεις μόνος σου, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία. Ανάλογα και το επίπεδο γνώσεων σου, μπορείς να εργαστείς ή να δημιουργήσεις δικά σου εκπαιδευτικά προγράμματα σε studios και σε εκπαιδευτικά κέντρα σε όλο τον πλανήτη. Μόλις αποφασίζεις να κάνεις ένα βήμα πιο έξω από την ζώνη ασφαλείας σου θα ανακαλύψεις πως όλα είναι πιθανά και όλες οι ευκαιρίες επιτυχίας ήταν τόσο καιρό μπροστά σου.

Με λίγα λόγια η Yoga ως επάγγελμα θα σου προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες και ανέλπιστες εμπειρίες ζωής. Γνωρίζεις πολλούς που μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα καθημερινά εξελίσσουν τον εαυτό τους και παράλληλα το σώμα τους σε κάτι καλύτερο ; Το πως θα αξιοποιήσεις αυτές τις ευκαιρίες έχει να κάνει απλά με το πόσο πολύ αγαπάς την τέχνη της Yoga, όπως και σε όλα τα επαγγέλματα δεν φτάνει μόνο η αγάπη για το αντικείμενο, μα θέλει σεβασμό, ταπεινότητα, συνεχή εξέλιξη, όραμα, προσπάθεια και επιμονή. Mόνο τότε θα σου αποκαλυφθεί τι πραγματικά έχει η Yoga να σου προσφέρει στα αλήθεια!

Panos Kontogiorgos